Прокуратура Вінниччини подала до суду два позови про повернення у державну власність незаконно приватизованих ділянок водного фонду джерело “Вишенське”. Суперечка за це питання триває вже не перший рік.

Про це повідомляють у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури.

“Жителі Вінниці обурюються передачею земельної ділянки неподалік Вишенського озера у приватну власність, на якій знаходиться джерело “Вишенське”. Адже власник у будь-який момент може обмежити доступ до місця, яке збирає черги з охочих набрати чистої питної води. Тривалий час це питання порушується в медіа, громадяни подавали звернення у правоохоронні органи та органи влади, а також реєстрували на порталі Вінницької міської ради відповідну петицію. Водночас прокуратурою також вивчалося питання законності передачі зазначеної ділянки у приватну власність”, – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що у 2006 році розпорядженням Вінницької районної державної адміністрації ділянку площею 0,95 га, на якій знаходиться джерело, передали у власність фізичній особі для ведення особистого селянського господарства. Однак визначені статтею 61 Земельного кодексу України та статтею 89 Водного кодексу України обмеження господарської діяльності у прибережних захисних смугах водних об’єктів (заборона розорювання земель, садівництва, городництва, застосування пестицидів і добрив) не завадили передати землю для сільськогосподарських цілей.

“Експертизою, проведеною Вінницьким відділенням Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, встановлено, що частина ділянки площею 0,25 га знаходиться у прибережній захисній смузі струмка, який бере свій початок з джерела. До того ж з’ясовано, що частина ділянки на момент її відчуження знаходилася на території міста Вінниці (0,3 га), а тому нею розпорядитися могла лише Вінницька міська рада. Попри це, ділянку передали у приватну власність”, - додали у прокуратурі.

Надалі власники ділянки змінювалися, а сама територія неодноразово ділилася, зокрема потім деякі новоутворені ділянки об’єднувалися в одну. Станом на сьогоднішній день на площі 0,95 га утворили 15 ділянок, які перебувають у власності десятьох громадян та однієї юридичної особи.

“Протягом років Вінницька міська рада не вживала самостійно заходів щодо захисту інтересів вінничан та повернення землі у комунальну власність. Тому з метою захисту інтересів громади до суду звернулася прокуратура. Відтак, 7 грудня подано два позови до Вінницького міського суду та Господарського суду Вінницької області до громадян та юридичної особи з вимогами повернути ділянки Вінницькій міській територіальній громаді та скасувати у Державному земельному кадастрі та Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державну реєстрацію ділянок та прав на них”, - розповіли фахівці.

Господарський суд Вінницької області відкрив провадження у справі та призначив підготовче засідання. Воно заплановане на 11 січня 2024 року.

Нагадаємо, на околицях Вінниці знаходиться чи не єдине відкрите джерело, з якого досі беруть воду люди. Місце користується чималою популярністю, хоча й не має чудодійних властивостей, якими зазвичай славляться подібні об’єкти.