Сенсаційну версію озвучив воїн (на фото), який приїхав на батьківщину у відпустку:

Доброго вечора, жителі Оратівської громади.

Перебуваючи у короткостроковій відпустці, хотілося побути з родиною, з внуками, хоч на деякий час забути про військові будні. Без потреби не виходив в центр Оратова, не заглядав у фейсбук. На алею пам’яті загиблих побратимів поїхав у неділю зранку, щоб було менше народу, щоб наодинці згадати кожного, тому, що майже усіх загиблих побратимів, або їхніх рідних, знав особисто. Відвідав могили загиблих побратимів в с Новоживотів. Там тихо, спокійно, немає метушні, хлопці вже нікуди не спішать .

А тут як грім серед ясного неба, 18 грудня о 15:45 дзвонить сестра, плаче і каже мені, що на могилах воїнів побиті портрети. Я зразу ж зателефонував до заступника Оратівської ОТГ Барського І.І., а він у поліцію.

Прибувши на кладовище, через 20 хв  після дзвінка, я там окрім рідних загиблих застав Барського І.І, старосту села, начальника відділку поліції, а потім поприїжджали слідчі. Було відібрано покази свідків. Поліція свою справу зробила оперативно і відмінно.

Коли затримали підозрюваного, він відразу зізнався куди повикидав портрети: 3 фотографії в одному місці, а четвертий в іншому.

Я був присутній коли поліцейські подзвонили з Скоморошок слідчій, котра знаходилась на кладовищі. Так що сумнівів в тому, що взяли зловмисника бути не може.

Питання в іншому: Чому поліція замовчує, які мотиви були у злочинця, приїхати за 18 км, щоб позривати фотознімки?

Чому поліція не каже хто його туди послав, чому не кажуть, що підвозив його Грішка-піп Скоморошківський, чому поліція не каже, що він був у Монастирського Петра і пив горілку, чому поліція мовчить, що він ішов на Оратів до Цмокала???

А я дам Вам трішки відповідей: що керує Оратівською ОТГ баба Яга, а Ларіонова тільки виконавиця, і вони є прихожанами РПЦ.

Я думаю, що вони пустять цього п’яничку по етапу і на тому все скінчиться, вони не зацікавлені колотити цими Московськими гнидами.

Ще хочу задати питання побратимам, до яких приїжджала Баба Яга з гостинцями, (правда не на передок, а за городи)

А чи не гидко Вам хлопці брати подачки в московської прихожанки? Чи не гидко Вам хлопці фоткатися з прибічниками руського Міра? Ця …. цілувала руки попам РПЦ, а після цього їхала і цілувала Вас і обнімала.

Московські попи благословляють і мотивують цих п’яничок і наркоманів, щоб вони оскверняли могили наших побратимів, і я впевнений, що покриває цих московських попів вами любляча Баба Яга.

Чи може Ви побратими вже забули, хто на якій стороні стояв, коли ми боролися разом з Вами за церкву в с.Новоживотів?

Чи може Вам пообіцяли теплі крісла, і ви тепер під їхню дудку танцюєте?

Чи може я чогось не розумію?

Будуть писати, що мені текст пишуть, а я тільки викидаю у ФБ!

Скажіть чи може людина написати таке, коли його душа не болить за це все, що діється в нашому ОТГ!!

А Вам Оратівчани хочу сказати:

мовчіть і далі дотримуйтесь правила – моя хата з краю, будьте і далі рабами! Я через добу поїду туди де інша робота, де інші турботи, звідки хлопців везуть на щиті, і навіть і тут дома на кладовищі їм спокою немає. А Ви мовчіть.

Слава Україні!

Віталій Гречаний

Від редакції:

18 грудня у селі Новоживотів Оратівської громади на могилах чотирьох захисників пошкодили фоторамки й забрали їхні фото. Вандала розшукали у сусідньому селі.

Про це повідомили у поліції Вінниччини.

Знайти винуватця вдалося завдяки свідкам, які бачили чоловіка, причетного до правопорушення. Невдовзі встановили місце знаходження й самого зловмисника та затримали його в сусідньому селі, де він проживає.

35-річний затриманий раніше притягувався до відповідальності за крадіжки. Вранці 18 грудня, з його слів, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, він зайшов на територію кладовища, поламав рамки на могилах, забрав фото, які потім викинув.

На місці злочину та з самим фігурантом слідчі провели всі необхідні процесуальні дії. Наразі вирішується питання щодо повідомлення зловмиснику про підозру.

Триває досудове розслідування кримінального провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 297 (Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає до 5 років ув’язнення.