Про це повідомили у Вінницькій міській раді.

Основний фінансовий документ отримав одноголосну підтримку депутатів. Видатки розподілили відповідно до ключових пріоритетів. Головним залишається безпека та оборона.

За доходами бюджет сформували в обсязі 6,3 мільярда гривень. Основну роль при його формуванні відіграє загальний фонд, оскільки забезпечує 96,4% всіх доходів. Одним із бюджетоутворювального залишається податок на доходи фізичних осіб. Видатки на рівні 6,5 мільярдів гривень, з яких 5,6 мільярда гривень шляхом власних надходжень.У структурі видатків загального фонду 161 мільйона гривень (2,9%) становить резервний фонд, кошти якого передбачені на випадок ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, зокрема збройної російської агресії.

На пріоритетні напрями, шляхом власних доходів, планують спрямувати левову частину бюджету – три мільярди гривень. З них один мільярд гривень – на підтримку Збройних сил України та безпеку кожного жителя громади. Ще 1,2 мільярда гривень передбачено на зміцнення економічної спроможності, стабільну роботу критичної інфраструктури, а також якісний рівень освіти та охорони здоров’я. Решту ж 816,3 мільйона гривень витратять на забезпечення соціальної підтримки захисників, членів їхніх сімей та родин загиблих, і вразливих верств населення.

“Ми всі розуміємо, що є дуже багато викликів, але головне завдання - наповнення та ефективне використання коштів. І це стосується всіх: виконавчих органів влади, комунальних підприємств тощо. Тож дякую всім за активність під час обговорення проєкту бюджету, зокрема на інформаційних зустрічах та громадських слуханнях. А тепер наше завдання належним чином наповнити бюджет і економно його використати, згідно з тими пріоритетами, які визначені”, - розповів вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Значну частину бюджету становлять захищені статті - виплата заробітних плат бюджетним працівникам, оплата енергоносіїв та комунальних послуг, спожиті бюджетними установами, харчування дітей у закладах освіти, оплата стипендій учням ПТНЗ, соціальні пільги і допомоги. Всі інші видатки розраховані, як зазначили у міськраді, виходячи з режиму економії, об’єктивного вибору пріоритетів, ефективного та раціонального використання коштів.