Законопроект про мобілізацію, зареєстрований днями у Верховній Раді, не враховує всіх військовозобов’язаних чоловіків, які потенційно могли би поповнити ЗСУ. Зокрема, армію можна було би поповнити за рахунок призову силовиків, а також за рахунок мобілізації молодих пенсіонерів.

Як інформує “today.ua“, таку думку висловив колишній нардеп 8 скликання, а нині спецназівець та офіцер ЗСУ Ігор Лапін.

Лапін вважає, що значно можна поповнити лави ЗСУ за рахунок добре підготовлених поліцейських, які вміють володіти зброєю, і які навчені військовій дисципліні. Щоправда, глава Нацполіції стверджує, що кожен правоохоронець має свої функції, і що 100 тисяч поліцейських на всю Україну – це не багато. Але насправді на початку війни в Україні налічувалося 367 тисяч поліцейських, стверджує екс-нардеп.

“Розумію, є прикордонники, ДСНС, які працюють нон-стоп, а інші – слідчі, БЕБ, ДБР тощо. Слухайте, у нас у силових структурах – купа народу”, – каже Ігор Лапін.

Звісно, залишити тил без правоохоронців було б необачно, вважає військовий. Однак замінити в тилу чоловіків-поліцейських на жінок можна було б на багатьох посадах. Наприклад, жінки цілком могли б перевіряти документи на блокпостах, виписувати повістки, проте зараз чомусь цим займаються молоді здорові чоловіки.

“Що на трасі робить три екіпажі здорових мужиків по дві особи в кожному?”, – зауважив офіцер ЗСУ.

Ігор Лапін також вважає, що лави ЗСУ цілком можна було б поповнити за рахунок молодих пенсіонерів – колишніх правоохоронців, які вийшли на пенсію у 40 років або ледь за 40. Це ще цілком молоді та здорові чоловіки, які до того ж мають військовий вишкіл. Але при цьому їх чомусь не чіпають, вони й надалі “ховаються за спецобліком”, зауважив колишній нардеп.

Отже, він сподівається, що між першим та другим читанням законопроекту у когось із депутатів вистачить політичної волі, щоб внести до документа такі правки та змусити парламент проголосувати за закон, в якому було б враховано ці зміни.