Ще не відійшли від трагедії, втрати матері та дружини, як з’явилось інше випробування: дітей позбавили пільг, бо куплена хата — то привід відмовити всім шістьом дітям у допомозі. Як і субсидії. Тепер ні пільг, ні субсидії.

– Знаєте, я коли приходжу на роботу і бачу відчай в очах батька – як прогодувати шестеро школярів, в мене опускаються руки від такої несправедливості. Що ж це за закони такі? І якщо навіть хтось не вивчив ситуацію, вніс у базу, то хіба не можна відмінити її? – ділиться голова фермерського господарства Віктор Семененко, керівник ПСП «Поділля Агро».

«Пробував звернутись до депутатів місцевих, нардепів через помічників, а мені сказали цифру – 500 доларів треба дати «в кишеню» за депутатське звернення. Ну це вже як? Як взагалі таке можна терпіти в час, коли війна і мала б бути турбота про кожного, хто залишився жити і працювати в Україні?»

Наші журналісти вже бували в цій багатодітній родині у Біркові, коли робили розслідування про те, чому при пологах померла мати цієї родини. Не думали, що буде знову такий негативний привід писати про цю родину.

Чому померла мати 6-ти дітей під час народження 7-ї? Трагедію на місці розслідували наші журналісти

Ось цих дітей-сиріт позбавили допомоги від держави

– Ніну Романову, яка померла під час пологів разом з сьомою дитиною, у Біркові ховали у її день народження — мало б виповнитися 33… Хотіла дати життя ще одній людині, але у муках віддала Богові душу… Така молода, гарна була! А дітки які у неї з Олегом чудові! Ми так раділи цій сім’ї. Як можна було не вберегти ні породіллю, ні немовля? Вона пішла в лікарню, бо погано себе почувала. Її оглянули у Літині і відправили на Вінницю. Чоловік хотів за нею їхати, а вона його додому відправила, до дітей. А зранку подзвонили, що вже померла…

Усе село за Ніною плакало. А коли її шестеро діточок обступили могилу і кидалися за мамою в яму, то кричали навіть чоловіки, — ділились тоді сусіди Ніни та Олега Романових у Біркові на Літинщині.

Багатодітна сім’я Романових приїхала на Вінниччину нещодавно. Раніше проживали на Житомирщині. Годувальника сім’ї у Бірків покликав місцевий фермер. Він запропонував чоловікові роботу і придбав для його родини хату.

- Це вже третя сім’я, яку я сюди перевіз. Село вимирає. Хати пустують. Для Романових викупив за 12 тис. дол. великий будинок, бо ж їх багато. Шестеро дітей — це цілий клас для нашої школи! Олег — трудяга, мені такі потрібні. Він і як батько дуже турботливий. Сім’я для нього найважливіше, тим паче зараз. Серце стискається, коли дивишся на цих діточок, які тепер ростимуть без мами. Не повинно бути такого у сучасному світі, щоб жінки під час пологів помирали. Це ж не вперше народжувала, а вже всьоме... Олег радів, що буде ще один син, бо у них чотири дівчинки і лише двоє хлопців. До родин готувався, а довелося дружину і дитину поховати. Шкода його, але самого у горі не залишимо, — схвильований бідою, ділився тоді директор ПСП «Поділля-Агро» Віктор Семененко.

Після похорону батько Олег декілька днів побув у відпустці, щоб дітей розрадити, але вимушений повернутися на роботу, щоб сім’ю годувати. Допомагає по господарству зараз сестра покійної — Тетяна.

- Звичайно, маму дітям ніхто ніколи не замінить. Години не минає, щоб вони про неї не згадали. У дівчаток очі на мокрому місці. Наймолодша Полінка хоче ще помазатися на ручках, їй важко без маминих обіймів. Намагаюся зайняти кожного, щоб хоч трохи відволіклися, — розповідає Тетяна. — Досі не можу зрозуміти, чому так сталося. Подзвонила сестрі 9 липня після обіду, але слухавку взяла якась жінка і повідомила, що Ніна зараз не може розмовляти. Набрала Олега, він сказав, що дружина в лікарні, напевно, буде народжувати. Я зраділа, побажала Божої допомоги і сказала, що згодом передзвоню. Але о четвертій ранку мені повідомили, що Ніна і дитинка померли...

- Я Полінка-балеринка, мене так мама називає. Я скоро піду в школу, бо з мамою уже усі букви і цифри вивчила, — ділилась наймолодша 6-річна донька Романових.

Старша Катруся не стримує сліз: «Мама-мама...» Найстарша, 14-річна Аня, при молодших братиках і сестричках не показує хвилювання. Каже, що вчиться млинці готувати, як мама. І посуд миє. Братики Миколка і Михайлик допомагають батькові по господарству.

- Зроблю усе від мене залежне, щоб дітям було добре! Вони — найдорожче, що у мене зосталося... Я ніколи не зможу змиритися з втратою коханої дружини... Знаю, що довести вину медиків неможливо, вони ще мене крайнім зроблять... Тому змирився, бо ніхто і ніщо вже не поверне моїм дітям мами, — переконаний вді­вець.

І ось чергове випробування.

Як таке могло статись, чому сім'ї від­мов­лено у субсидії? Ми звернулись із цим запитанням до голови Літинської ТГ Анатолія Бичка.

«Так, я в кур­сі цієї проблеми. Там покупцеві будинку, на жаль, ніхто не роз’яснив, що потрібно бу­ло вказати, що кош­ти, які були витрачені на ха­ту, він позичив. Нотаріус просто оформив факт купів­лі-продажу. І тому покупця одразу ж внесли в загальну базу. І там засвітилась сума, більша за ту, коли передбачені пільги і виплати дітям. Отож, вже автоматично соцслужби мали діяти і припинити виплату.

Надаю доручення нашому відділу соціального забезпечення, щоб вивчити цю проблему і знайти вихід соціальної підтримки цієї багатодітної родини».

А який вихід із цієї ситуації? – запитали ми Олену Корчаку, начальника обласного ГУ ПФУ.

- Ви надали нам дані, і я особисто беру цю ситуацію на контроль. Голові родини не потрібно опускати руки і звернутись до місцевого органу. Він може розглянути клопотання і знайти кошти для захисту дітей і сім'ї.

Але звертаю увагу усіх, хто отримує допомогу від держави — ви маєте ретельно слідкувати, щоб у вас її не забрали, згідно з нормативними актами. Бо все, що придбано більше як за 50000, є підставою для позбавлення субсидії, інших пільг.

Ось, наприклад, ми розглядали нещодавно один випадок: матір воїна, що «на нулі», позбавили пільг, бо вона ходила до банку і міняла валюту, знімаючи із карточки сина. Бо він радив їй все конвертувати, щоб не «згоріло». А вийшло, що у жінки документально пройшла сума більше 50000, і тому її позбавили пільг.

Але навіть якщо батько через незнання чи неграмотний супровід придбав за позичені кошти нерухомість, то чому діти стають крайніми? Який вихід можна знайти законним способом? Чи є право у закону на винятки? Коментує президент юридичної компанії «Якименко і партнери» Олек­сій Якименко:

– Допомога малозабезпеченим сім’ям, допомога на дітей одиноким матерям (батькам) та субсидія не призначається, якщо будь-хто із сім’ї (зареєстрованих у житловому приміщенні членів сім’ї) протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням допомоги або житлової субсидії здійснив придбання на суму, яка перевищує 50 тис. гривень (купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, будівельних матеріалів або одноразово оплатив послуги з будівництва, ремонту квартири чи будинку, автомобіля).

Внутрішньо переміщена особа може втратити право на допомогу від держави, якщо нею здійснене придбання на суму, що перевищує 100 тис. гривень.

Якщо здійснено придбання у кредит, то враховується не вся сума, а лише сума першого внеску.

Існують винятки. Сім’ям, які реально потребують допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг, незалежно від факту придбання, субсидія надається за рішенням Комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання.

А також, на підставі рішення органу соціального захисту населення, може бути призначена інша допомога.

Скарга про відмову у призначенні допомоги може бути подана до вищого органу виконавчої влади або до суду.

Ми відслідковуємо цю ситуацію. Просимо керівників області, нардепів, яким не потрібно «на кишеню» давати за депутатський запит, пройнятись долею цієї родини. Бо ми мріємо про повернення із-за кордону земляків, а ось тих, хто поряд, наше майбутнє, ось цих дітей не можемо захистити. Невже хтось думає, що, демонструючи байдужість до підростаючого покоління, ми виховаємо патріотів?

Тетяна Редько
Фото Сергія ХІМІЧА