– Оксано Анатоліївно, як працює податкова служба в такий надскладний для України час?

– Мої вітання всім читачам газети «33-й канал»! Нам складно, але всі працівники докладають максимум зусиль для виконання завдань, які стоять перед податковою службою. Від­значу, що більшість платників Вінниччини тримають «високу планку податкової культури», своєчасно сплачують всі податки і збори. За що їм велика подяка!

– Нині у господарників є побоювання щодо збільшення контролю з боку подат­ківців. Бізнес боїться штра­фів. Це відповідає дійсності?

– Тим, хто працює у правовому полі, нічого боятися. Скасування мораторію на перевірки та вимога застосування реєстраторів розрахункових операцій РРО або програмних ПРРО були введені в дію ще у 2022 році. Через військову агресію рф деякий час ці норми не працювали. Втім, Вінниччина в порівнянні з Донецькою, Харківською, Херсонською чи Запорізькою областями знаходиться у кращому стані. Але якщо зупиниться економіка, не будуть сплачуватися до бюджету податки, то говорити про нашу Перемогу буде дуже складно.

– Нагадайте, хто повинен застосовувати РРО? Чи платники самостійно обирають систему обліку РРО або ПРРО?

– Так, платники самостійно обирають, що їм зручніше: РРО чи ПРРО. Щоб платники не нарікали на фінансові витрати (такі міфи ходили), ДПС України розробила безкоштовний продукт, який відкрито завантажується на смартфон чи на комп’ютер.

Про тотальну фіскалізацію не йдеться! Не встановлено обов’язкове використання РРО/ПРРО платниками єдиного податку І групи. Але такі платники не мають права використовувати працю найманих працівників, здійснюють діяльність з торгівлі на ринках або ж надають побутові послуги, а їхній річний дохід не може перевищувати суму 167 МЗП (в 2023 році це 1 118 900 грн). Також вимога щодо застосування РРО/ПРРО не поширюється на осіб, які приймають оплату виключно за реквізитами свого поточного рахунку у форматі IBAN, а не на карткові рахунки.

Всі інші суб’єкти господарювання зобов’язані використовувати при розрахунках із споживачами належним чином зареєстровані РРО/ПРРО.

– А як споживачам переконатися, що у продавця зареєстрований РРО?

– При оплаті товару видається розрахунковий документ (фіс­кальний номер електронного касового чека, дата (день, місяць, рік) та час (година, хвилина, секунда) проведення розрахунку). Його справжність можна перевірити на сайті ДПС України в закладці «Пошук фіс­кального чека». Якщо пошук за фіскальним номером не дав результатів — значить, даний пристрій не пройшов належну реєстрацію. Тобто, кошти у продавця не обліковуються і податки з них до бюджету не надходять.

– І що тоді треба робити?

– Нам слід об’єднуватися у боротьбі зі злом, в тому числі і на економічному фронті. Достатньо звернутися до податкової: зателефонувати, написати, відправити повідомлення в чат-бот чи ін. Такі випадки ми обов’язково перевіряємо, і порушники несуть всю передбачену чинним законодавством відпо­відальність.

- Інколи господарники виправдовуються незнанням законодавства чи невмінням працювати з системами обліку...

- Ця мотивація недоречна. Адже норма працює ще з 01.01.2022 року. За цей час фахівцями ДПС проведена величезна роз’яснювальна робота. Для платників ми проводили он- і офлайн семінари, зустрічі в ЦОПах і безпосередньо на їхніх робочих місцях, залучали громадські організації, органи влади та волонтерів.

У ЗМІ, у соцмережах і на субсайті ГУ ДПС Вінниччини розміщено багато матеріалів щодо застосування і використання РРО/ПРРО та покрокові ін­струк­ції. А ще ми організували телефонні «гарячі лінії» та консультаційні пункти. Всім бажаючим зареєструвати ПРРО податківці допомагали це зробити, проводили уроки користування пристроєм. Наша допомога і сам продукт від ДПС повністю безкоштовні.

- Яка кількість РРО/ПРРО зареєстрована? Чи всі суб’єкти господарювання виконали законодавчу вимогу?

- На 01.12.2023 року в області вже зареєстровано 27 900 РРО/ПРРО. Але РРО/ПРРО має бути на кожній точці продажу, тож деякі суб’єкти зареєстрували по декілька РРО чи ПРРО. Статистика свідчить, що далеко не всі законослухняні.

- Відомі ситуації, коли продавці запитують, чи потрібен чек. Це вважається порушенням? Чи передбачено відпо­відальність?

- Такі прикрі випадки є. Хочу попередити, що ДПС моніторить таких суб’єктів господарювання, робить перевірки. При встановленні факту продажу товарів без видачі розрахункового документа, що є прямим порушенням закону, доведеться сплатити штраф. Це виливається в чималі суми.

- Які штрафи доведеться сплатити порушнику?

- В період з 01.10.2023р. працівниками ДПС у Вінницькій області проведено 262 фактичних перевірки, очікувана сума штрафних санкцій, в тому числі за порушення законодавства в сфері готівкового обігу, становить майже 12 млн грн.

Прикро, що господарники нехтують законодавством і змушені платити штрафи. Але ще більш прикро, що під час воєнного стану така поведінка демонструє небажання співпрацювати для досягнення Перемоги. Бо саме з податків, сплачених до бюджету, фінансуються потреби ЗСУ.

Користуючись нагодою, хочу через газету «33-й канал» звернутися до кожного суб’єкта господарювання Він­ницької області з проханням відповідального ставлення до виконання обов’язків перед державою. Лише об’єднавши всі наші зусилля, здобудемо бажану Перемогу як над ворогом, так і на економічному фронті!

Ірина ЗОНОВА