Співробітники Служби безпеки України у Вінницькій області викликали міністра закордонних справ невизнаного Придністров’я Віталія Ігнатьєва для вручення повідомлення про підозру. Чиновника, який має українське громадянство, звинувачують у публічних закликах до зміни меж території або державного кордону України та здійсненні інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором.

Відповідне оголошення оприлюднено через офіційний урядовий вісник України «Урядовий кур’єр» за 9 січня.

“Ігнатьєву Віталію Вікторовичу, 05.07.1980 року народження, громадянину України, уродженцю міста Котовськ, Одеської області, без місця проживання в Україні, який на даний час проживає за адресою: Республіка Молдова, м. Тирасполь, вул. Херсонська, 54, кв. 9, повідомляється про те, що він підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 110 КК України — публічні заклики до зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України та ч. 6 ст. 111-1 КК України — здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією, спрямованої на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації. Права, обов’язки та гарантії підозрюваного визначені зокрема ст. 42 КПК України, ст.ст. 28, 29, 55, 56, 59, 62, 63 Конституції України”, – йдеться у повідомленні.

Ігнатьєву необхідно з’явитись 15, 16, 17 січня 2024 року о 10 год. 00 хв. до УСБУ у Вінницькій обл для отримання письмового повідомлення про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 110, ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України, та проведення інших процесуальних дій.

Згідно офіційної біографії Віталій Ігнатьєв народився в Котовську у 1980 році, а за два роки сім'я переїхала до молдовського міста Риибниця в ПМР. В 2012 році закінчив навчання в Одеській юридичні академії за напрямком міжнародного права. З 2016 року призначений міністром закордонних справ ПМР.