Але в облраді знову збирають робочу групу, як припускають окремі депутати, для політичних маніпуляцій на цій темі.

Проблема масового мору червонокнижної риби приватної ферми на одному з озер Ладижинського водосховища стала мало не темою номер один у Вінницькій облраді. Голова обл­ради Вячеслав Соколовий створив робочу групу, а депутат від УСГ Сергій Кривешко разом з партійними соратниками зуміли зробити з цього справжнє шоу: то скандальні сюжети, то фальсифікації з голосуванням. Хоча, як стало відомо нашим журналістам, питання вирішуються і без по­літиків, на рівні бізнесу.

Що уже вдалося з’ясувати?

Держекоінспекція у Вінницькій області практично одразу відібрала проби води в озері, де загинули осетри та білуги. Результати експертизи засвідчили, що показники азоту амонійного, нітрит іонів, фосфатів, сульфатів, хлорит-іонів в межах допустимого значення. Дослідження продовжила Спілки екологів України.

Голова цієї спілки Віктор Булгаков у коментарі журналістам повідомив, що дослідження проводилися спільно з Центральною геофізичною обсерваторією.

– Я сам особисто виїжджав на місце, ми робили обстеження, брали проби на аналізи. Відповідно, якихось складних або явних порушень впливів на зовнішнє середовище немає. Навіть керівник постраждалого підприємства сам підтвердив, що зв’язку немає — природного і штучного, — запевнив експерт.

Більше того, у Вінницькій птахофабриці повідомили, що надали можливість керівнику приватної акваферми відвідати їхні виробничі потужності та особисто переконатися, що підприємство не має жодного відношення до масового мору риби. Ось що заявили в компанії:

«Нещодавно Олександр Корх, директор ТОВ «Перша аквапромислова компанія», на якій відбулася загибель риби, провів зустріч із керівництвом МХП. Після зустрічі пан Олександр отримав можливість особисто відвідати виробничі потужності Вінницької птахофабрики. Ми надали відповіді на всі поставлені ним запитання під час його перебування на виробництві. Отримана Олександром Корхом інформація надала йому підстави стверджувати, що компанія МХП не є причетною і її діяльність не стала причиною загибелі червонокнижного осетра на його господарстві. Про це він повідомив керівництву компанії МХП. Компанія зацікавлена в об’єктивному дослідженні ситуації та встановленні справжніх причин масової загибелі риби».

Сам власник рибогосподарства Олександр Корх в інтерв’ю журналістам припустив, що серед причин мору осетрових може бути діяльність іншого підприємства.

«Водозабір МХП знаходиться за 300 м від берегової лінії р. Південний Буг, на глибині 9 м, горизонтально до річки, в якій є 2 клапани. Станція ДТЕК знаходиться за 2 м від берега, їхня труба знаходиться на дні річки й просто засипана щебенем. І коли літом вода цвіте, то в трубу попадають водорості та намул. І щоб це прочистити, вони вмикають насос на реверс і промивають трубу хлорованою водою, яка по трубі йде в річку. Одному Богу відомо, скільки вони дають того хлору», — припускає Олександр Корх.

Після отруєння осетрів ладижинська поліція відкрила кри­мінальну справу. Зі слів Олександра Корха, правоохоронці допитали його та працівників «Першої агропромислової компанії» і на цьому розслідування призупинилось.

Тому осетрівник відправив понад 70 листів: до Мінагро, Міндовкілля, українських екоорганізацій, екологічної інспекції при ЄС, Суду з захисту прав людини, міжнародних ЗМІ, Європейських органів сертифікації, щоб ті допомогли з ана­лізами та розслідуванням.

Але чи здатна дати фахову відповідь на це запитання створена в облраді робоча група? Про її некомпетентність неодноразово заявляли деякі депутати. Так, зокрема депутат Євген Шаповалов назвав роботу групи «профанацією та по­літичним шулерством»:

— Очевидно, що проблема з мором риби — це приватний конфлікт двох підприємств. Ще якби мова йшла про комунальні підприємства, то зрозуміло. Але навіщо втягувати у приватний конфлікт представницький орган Вінниччини? Ця ситуація схожа на якесь політичне шулерство та заангажованість, — заявляв Євген Шаповалов у коментарі журналістам.

На своїй офіційній сторінці він повідомив про чергову зустріч робочої групи 16 січня. У порядку денному знову питання по мору риби та будівництву резервуарів для технічних вод поза межами населених пунктів Тростянецької ТГ.

Коли верстався номер, стало відомо, що засідання робочої групи перенесли на 19 січня. Офіційна причина не повідомляється, але в кулуарах облради ходять розмови, що депутати — члени робочої групи – уже не хочуть брати участь у цьому «шоу».

Оксана Вірська