Учням розповіли  ветерани та фахівці.

Україні знадобиться 757 років, щоб розмінувати територію. Настільки міни разом із бомбами та артилерійськими,  іншими снарядами, що не розірвалися, забруднили нашу територію.

Тому важливо молодь готувати до того, що їм навіть у мирний час треба з цим жити та знати про міни чимало.

Вже стало традицією проводити такі ознайомлюючі уроки фахівцями поводження із вибухо-небезпечними предметами в навчальних закладах м. Вінниці.

18 січня, у вінницькому ДНЗ “Центрі професійно-технічної освіти №1” фахівці поводження і безпеки з мінно-вибуховими предметами разом з викладачкою, учасницею бойових дій Юлією Щербань, ознайомили учнів з різними видами мін.

Розповіли і про трагічні наслідки, яких можуть завдати вибухонебезпечні предмети. Як вберегтись і убезпечити себе.

Навчання з мінно-вибухової грамотності проводилися на уроці «Захист України». Учні мали можливість все роздивитись, поставити фахівцям запитання щодо мін, снарядів та подискутувати.

Викладачка Юлія Щербань сама пройшла війну і служила у війську. В минулому році демобілізувалась. Тому знає реальну небезпеку від мін.

Викладачка Юлія Щербань є єдиною жінкою у Вінницькій області, що викладає «Захист України» з військовою підготовкою у закладах передвищої та шкільної освіти.

«Ми хочемо ознайомити учнів з тими небезпечними предметами, які на сьогоднішній день є реальністю у нашому житті. Щоб вони знали, як себе поводити, якщо виявили такий предмет та кому повідомляти. Це буде полегшення роботи і самим спеціалістам. Бо ж є випадки, коли вибухонебезпечні предмети переносили чи навіть приносили до закладів, намагались розібрати на металолом чи здати у пункти прийому.

Маємо надію, що цього ніколи не буде, але діти мають це знати обов’язково», – каже викладачка.

Юлія Щербань переконана, що предмет «Захист України» потрібно розширити та ввести учням з більш раннього віку.

Рашисти готують своїх дітей до військової справи ще з дитсадків.  А це наш ворог на віки.

Як показала деокупація, ворог мінує ліжка, іграшки, чашки, навіть живих дітей на каруселях.

Що вже казати про повернуті тіла загиблих…

Цей урок проводила команда на чолі з побратимом Юлії по воєнній службі, полковником Валентином Нечком. Вони є діючими і професійними фахівцями у сфері інженерування, яке стосується поводження і безпеки з мінно- вибуховими предметами.

Про те, що в Україні треба з малих років готувати молодь до захисту України, поглиблювати їхні знання та патріотичне виховання переконані і колеги Юлії Щербань та побратими.

Якби раніше приділялось більше уваги військово- патріотичному вихованню, то не було б стільки ухилянтів від Конституційного обов’язку – боронити країну.

З цього треба робити висновки вже зараз.

Тетяна Квасюк