Кожен третій народний депутат України, який подав декларацію за 2022 рік, лише за перший рік великої війни придбав новий автомобіль або нерухомість. Найбільше приросли цінними активами представники “Слуги народу” та бізнес-група “Довіра”.

31 січня закінчився термін для подання декларацій державними службовцями за 2021-й та 2022-й роки, у тому числі – народними депутатами.

ЗМІ проаналізували їх на предмет купівлі, набуття у власність чи користування особисто або близькими родичами нових автомобілів і нерухомості. Аналіз проводився лише за 2022 рік, бо звіти за 2023 рік оприлюднили лише одиниці. Імовірно, цифри в них будуть ще більшими.

Отже, за перший рік великої війни депутати задекларували 134 нові транспортні засоби, крім 304-х, які вони мали. 109 депутатів набули хоча б одне нове авто. 25 народних обранців машин не мають або не подали декларацій.

Можна говорити, що зростання у 2022-2023 роках обсягів продажів в Україні Mercedes, BMW та Lexus, які перевищили навіть довоєнний 2021 рік, відьувалось, переважно за рахунок високопосадовців. Нинішнє дослідження показало, що народні депутати є гарним зрізом суспільства: серед їх пріоритетних марок – Mercedes (19 авто) і Lexus (11 авто).

Схожа ситуація і з нерухомістю. У народних депутатів з’явилося 260 нових об’єктів на додачу до майже тисячі набутих до великої війни (квартири, будинки і земельні ділянки). Новою нерухомістю обжився кожен третій депутат.

З розрахунку на одного члена фракції найбільша частка нових активів – автомобілів та обʼєктів нерухомості – у народних депутатів з бізнес-групи “Довіра” і владної партії “Слуга народу”.

Звісно, про купівлю мова йде не завжди, особливо якщо це житло, яке часто орендують. Отримання майна в користування стало набагато популярнішим, ніж до великої війни, свідчить аналіз близько 1,5 тис активів, які народні депутати набули з вересня 2019 року.

Виявилося, що раніше автомобілі в 58% були у власності, тоді як після лютого 2022 року – лише в 45% (до отримання значка народного депутата у 2019 році цифра сягала 77%).

З майже тисячі об'єктів нерухомості до лютого 2022 року у власності були 59%, тепер – лише 45% (до обрання депутатами цей показник становив 72%).

Більшість майна, яке декларують депутати, перебуває в них в оренді або "іншому праві користування". Щодо нерухомості останній термін може означати сервітут, а щодо транспорту – користування авто близьких або друзів.

Зміну способу володіння нерухомістю можна пояснити фактором великої війни: багато українців не ризикують вкладати гроші в "цеглу". Щодо автомобілів це виглядає дивно. Скоріше за все, народні обранці не бажають демонструвати суспільству факт купівлі авто під час війни.

Як відомо, владна фракція "Слуга народу", скориставшись війною, сховала публікацію декларацій і зголосилася їх відкрити для публіки лише під тиском МВФ.

Цікава позиція. Може вони забули, що в суспільстві є інші важелі, які допоможуть їм відкрити очі на війну?