ВВС з посиланням на джерела в оборонному секторі України повідомляє, що розбіжності між Володимиром Зеленським та Валерієм Залужним досягли “критичної точки”. Ймовірно, йдеться не лише про різні погляди на бойові дії, а й про особисті суперечності і брак довіри.

За даними служби, у понеділок Зеленський, Залужний та Умєров зустрілися і обговорили ситуацію. Розмова проходила спокійно, президент повідомив, що ухвалив рішення звільнити головнокомандувача і що указ про це буде скоро підписаний.

Що саме спонукало президента до того, аби повідомити головкому про неминучість його звільнення 29 січня, достеменно невідомо. Як і те, чому Зеленський в останній момент змінив рішення.

Співрозмовники журналістів у владі припустили, що є два варіанти: або у ситуацію втрутилися західні партнери Києва, або є проблема з призначенням нового головкома.

Видання The Economist схиляється до останньої версії і пише, що на посаду головкома ЗСУ розглядали командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського і начальника ГУР МОУ Кирила Буданова. Але обидва відмовилися. Залужний, зі свого боку, відмовився обійняти посаду секретаря РНБО.

Водночас, джерело The Times в українському генералітеті каже, що причиною конфлікту Залужного і Зеленського є те, що президент оточив себе радниками, які відгороджують його від негативної інформації з фронту і не дають йому побачити, що в реальності відбувається там.

"Невідомо, чим закінчиться ця історія. Але якщо Зеленський залишить свого головнокомандувача на посаді, він виглядатиме слабким. Якщо ж він звільнить його, то незграбний спосіб, у який це було зроблено, лише зашкодить довірі до керівництва", — підсумовує The Economist.