Це взаємопов”язані речі. І називаються вони корупційні маніпуляції, якими влада Тульчина живе вже багато років.

Отже, про середовище в сфері контролю за правопорядком у Тульчинському районі, протягом минулого тижня сказано багато. Так далі не можна. Окружний прокурор та заступник голови РВА за хабарі закривають очі на зловживання, порушення закону та “рішають інші корупційні питання”. І, по-суті, розкрадають бюджет під час війни.

Не виключено, що за такої обставини, вони знали про оборудку із землею Кирнасівського цукрозаводу. І, цілком ймовірно, що вони теж годувалися від цієї корупційної схеми, яку одноосібно в порушення всіх законів та здорового глузду, уклав голова громади Весняний. Звісно, вони були переконані, що це зійде з рук. Бо затриманий держчиновник в тісній компанії називав себе “смотрящим за Тульчинським районом” і навіть показував у телефоні фото із ніби – то своїми високими покровителями.

З цим ще будуть розбиратися в ДБР. А тим часом про момент, що винесений у заголовок. Поважаю всі точки зору, якщо вони конструктивні і незаангажовані. І завжди ставлю під сумнів вдавану наївну патріотичність ніби простого депутата, який гне свою лінію, яка зрештою збігається з генеральною. Припускаю, що він це робить не альтруїстично.

Справа в тому, що якимось дивним чином не було ухвалено бюджет громади на 2024 рік до затримання голови громади. І, по-великому рахунку, якось дуже просто, як для Тульчина звільнили секретаря ради Чубу. Тобто, рада виявляється в цей критичний момент недієздатною, без кервництва, яке за законом може підписати рішення про бюджет.

Але комусь таки вистачає мудрості зрозуміти, що танці і розкрадання мільйонів гривень із місцевого бюджету – це зовсім різні речі. Чубу поновлюють юридично, але зцементована Веселим рада знову висловлює йому недовіру. А бюджет не приймається, комунальна інфраструктура не фінансуються. Діти в школах і садочках мерзнуть… і т.д.

Чим не аргумент для другої дії Тульчинського районного відмазування своїх від відповідальності. Тут, як кажуть, аби день простояти та ніч протриматись. А раптом якийсь керівник із ДБР виявиться ласим на 50 000 тисяч доларів хабара. Чи на когось натисне “криша”. Щоб у звичний для місцевого скорумпованого владного та силового бомонду “порішати” це питання.

Але і тут щось пішло не так , як намагалися прописати у своєму сценарії зацікавлені посадові особи. Голову не відсторонили, але на сесію притання про бюджет він чомусь так і не виніс. Хоча, не виключено, що це той самий план “Б”, щоб подовше протягнути волинку. Яка всерівно закінчиться некомфортно для учасників корупційних дій.

Прикро, що цій брудній історії підігрують депутати Тульчинської громади. Певно, сподіваються на колективну відповідальність, тобто безвідповідальність.

Але ситуація їз голим королем-корупціонером настільки очевидна, що відповідати доведеться кожному. Хоча б за потурання у вчинені злочину. Адже жоден із депутатів на сесії так і не поставив голові питання про вкрадені ним у громади гроші. І  не засудив очевидне зловживання чиновника. Зрештою, чому в інтересах громади рада досі не обрала собі нового секретаря?

Виходить, що вся ця компанія у змові?

Це на замітку виборцям.

Сергій Бойчук