Такі майбутні пенсіонери повинні звернутись у органи соцзахисту РДА чи ОДА, до виконкомів місцевих рад за призначенням тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набрала права на пенсійну виплату.

– Тимчасова допомога призначається з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року. Право на неї мають непрацюючі особи, середньомісячний сукупний дохід яких на дату звернення за останні 6 календарних місяців, що передують місяцю звернення, не перевищує розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (на сьогоднішній день 1373 грн.), — повідомили в ГУ ПФУ у Вінницькій області.

Для призначення тимчасової допомоги треба подати до органу соцзахисту за місцем проживання: документ, що засвідчує особу пенсіонера і його місце проживання + ідент. код; довідку про страховий стаж (видається в ПФУ на запит пенсіонера протягом 5 робочих днів); декларацію про доходи і майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

Максимальний розмір пенсійних соцвиплат на цей рік складає: з 1.01.18 до 30.06.18 — 1373 грн.; з 1.07.18 до 30.11.18 — 1435 грн.; з 1.12.18 до 31.12.18 — 1497 грн.

Соцдопомога пенсіонерам не призначається, якщо: особа отримує пенсію (в т.ч. соці­альну), працює або веде ді­яльність, пов’язану з отриманням доходу; хтось з членів сім’ї протягом року перед зверненням за тимчасовою допомогою здійснив покупку на суму понад 50 тис. гривень; середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні півроку перевищує прожитковий мі­німум для непрацездатних; є додаткові фінансові джерела (здавання в оренду житла, заробіток членів сім’ї, які офіційно не працевлаштовані, тощо); у власності особи або членів її сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на члена сім’ї та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю, чи більше одного автомобіля (іншого транспортного засобу).

У разі зміни життєвих обставин, які можуть вплинути на отримання тимчасової допомоги, пенсіонер зобов’язаний не пізніше ніж через 10 днів повідомити про це органу соці­ального захисту населення, який призначив цю допомогу.