Через відмову влади у продовженні видів на проживання (ВНЖ), а також зростання цін на оренду та купівлю нерухомості, російські туристи та емігранти масово залишають Туреччину. Про це пише haggin.az з посиланням на видання Posta.

Тільки з Анталії, яка стала найпопулярнішим турецьким містом для еміграції після початку війни в Україні, за рік виїхало 40 тис. росіян. Анкара почала «закручувати гайки» для іноземців у січні 2023-го, коли влада посилила перевірку заявок на отримання туристичного посвідки на проживання.

Це сталося тому, що потік мігрантів, насамперед із Росії та України, спровокував різкий зліт цін на нерухомість. Так, 2020 року в Анталії проживали 94 тис. іноземців, 2021-го — майже 137 тис., а 2022-го цифра зросла до рекордних 172,5 тис. Через ажіотаж ціни досягли «астрономічних» показників, і власники почали виселяти орендарів з-поміж турецьких громадян, у тому числі держслужбовців та вчителів, щоб здати житло дорожче, пише видання.

В результаті влада була змушена закрити для іноземців 10 районів Анталії. Крім цього, релокантам перестали схвалювати та продовжувати посвідку на проживання, а мінімальна вартість нерухомості для гарантованого отримання ВНЖ підвищилася до $200 тис. замість колишніх $50 тис. у невеликих містах та $75 тис. у мегаполісах.

За офіційними даними, до січня 2024 року Туреччину залишили понад 54 тис. росіян за рік. Нині у країні проживають понад 100 тис. громадян РФ з ВНЖ. Таким чином, їхня частка скоротилася на третину (34%). При цьому на початку минулого року росіяни були лідерами серед іноземців із ВНЖ у Туреччині.

Власник школи в Коньяалти Віктор Біккенєв, де навчаються російські діти, розповів, що кількість учнів у його освітньому закладі скоротилася майже вдвічі. «Людям нелегко їхати, але останнім часом почастішали відмови міграційної служби у видачі посвідки на проживання. Звісно, росіяни не розуміють відмови. Вони кажуть: “Ми купили тут будинок, ми витрачаємо гроші скрізь. Ми привозимо гроші до Туреччини. Ми приїжджаємо із грошима з-за кордону. Ці гроші залишаються тут”. Вони не розуміють цієї ситуації», – зазначив він.

Більшість громадян їдуть до ОАЕ чи Сербії, а також до Таїланду, на Балі, Мальдіви. В Росію повертаються рідше. Агент із продажу нерухомості в Коньяалти Зехра Арслан підтвердила, що отримати ВНЖ у Туреччині росіянам стало дуже складно. Вона також зазначила, що через наплив іноземців Анталья стала дорожчою для проживання, ніж деякі європейські міста та Дубай.