Хто з нардепів придбав нерухомість за кордоном? Журналісти проаналізували декларації нардепів за 2022 рік – перший рік війни. Чия сім’я найбільше заробила у 2022 році?

Найбільші доходи переважно у родичів народних обранців. За цим показником беззаперечним лідером є сім’я Мейдичів (Олег Мейдич, «Батьківщина»), чий річний дохід склав 27,8 мільйона гривень.

Левову частку від суми принесла дружина-підприємниця — 27,3 мільйона гривень. Вона є власницею чи співвласницею чотирьох фірм, що займаються виробництвом і продажем харчів.

Далі йде родина нардепа Вацака з річним доходом 8,3 мільйона гривень. Зокрема син приніс у «сімейну скарбничку» 2,4 мільйона гривень, дружина — 5,1 мільйона гривень. Усе це у 2022 році від зайняття підприємницькою діяльністю, сімейство Вацаків має права власності на шість компаній.

А третє місце за сім’єю Петра Юрчишина із депутатської групи «За майбутнє»: понад 6 мільйонів гривень, з яких 5 мільйонів заробила дружина-підприємниця у 2022 році.

Петро Юрчишин

Щодо заощаджень та готівки, то тут також лідирує Олег Мейдич.

Далі — родина нардепа Миколи Кучера, 26,7 мільйона гривень. І на третьому місці — Лариса Білозір, його донька, яка разом з чоловіком сумарно задекларувала 10,4 мільйона гривень.

Щодо закордонної нерухомості, то найбільшу покупку у США здійснив чоловік вінничанки Олександри Устінової.

Олександра Устінова з чоловіком

Олександра Устінова («Голос») у декларації вказала, що її чоловік навесні 2022 року придбав у кредит майно у США: дім площею 321 кв. метр; земельну ділянку, площею 697 кв. метра; авто Mazda CX-5 2022 року випуску. В цій країні чоловік нардепки працює і проживає.

У цьому ж році у США нар­депка народила доньку.

«Слуга народу» Анатолій Драбовський задекларував квартиру в Польщі, якою безоплатно на період воєнного стану користується його син, де і проживає. Ця закордонна нерухомість не належить сім’ї Драбовських, повідомляє нардеп

А у кого з нардепів найбільше нерухомості, авто та землі?

Найбільше квадратних метрів у декларації Геннадія Вацака: 2,5 тисячі м2. Хоча житловими об’єктами тут є тільки одна квартира (27,32 кв. метра), друга квартира (58,2 кв. метра), житловий будинок (325 кв. метра) у Могилеві-Подільському. Власність на ці об’єкти поділена між Вацаком і членами його сім’ї.

Геннадій Вацак

На другій сходинці — Олег Мейдич, понад 1,8 тисячі квадратних метрів нерухомості. Зокрема це житловий будинок (413 кв. метрів, зареєстрований на нардепа), квартира (61,3 кв. метра у власності дружини) у Вінниці.

І третє місце в нашому рейтингу за Миколою Кучером, 977,9 кв. метра. З цієї площі найбільше займає будинок в Київській області (538,9 кв. метра, власницею є дружина), квартира у Києві (114,5 кв. метра, у спільній частковій власності сім’ї), апартаменти в Алушті, Крим (112,4 кв. метра, власник Микола Кучер купив їх до анексії півострова у 2013 році).

Найбільше землі у приватній власності Геннадія Вацака: 239 тисяч 531 кв. метр загалом. Різними земельними ділянками володіє сам народний депутат, його дружина і син.

Більш скромний результат у родини Лариси Бі­лозір — 31 тисяча 271 кв. метрів землі (переважною більшістю земельних ділянок володіє чоловік).

А третє місце за Анатолієм Драбовським із загальною площею землі 7 тисяч 754 квадратних метри (усі земельні ділянки зареєстровані на дружину).

Найбільший автопарк у родині Вацаків: 12 транспортів, з яких два вантажних та десять легкових. Найелітніші — JAGUAR F-TYPE 2014 року випуску (власник нардеп), MASERATI QUATTROPORTE 2014 року випуску (власницею є дружина), Lamborghini Urus 2021 року випуску (власником є кондитерський дім «Вацак»).

У родині Борзових — шість транспортних засобів: чотири легковики, один причіп та один човен. Самій народній депутатці Ірині Борзовій належить BMW 520 2016 року випуску.

І на третьому місці за кількістю авто — сім’я Мейдичів, чотири автомобілі. Щоправда, жоден з них не належить їм: Mercedes Benz GLC 43 2018 року, Mercedes-Benz S500L 2021 року, BMW X5 2021 року, Mini Cooper 2017 року записані на дві компанії — «Калинівський маслосирзавод» і товариство «Атланта Тур».

Олег Мейдич

Скільки хто із перерахованих нардепів пожертвував на ЗСУ? І чи воюють на фронті у когось з них діти чи рідні?

Запитання, на яке дуже б хотіли почути відповіді наші читачі.

Андрій ВЛАСЕНКО