У кулуарах Вінницької телерадіо­компанії «смаженим запахло» вже давно. Ще влітку Національна суспільна телерадіокомпанія України оголосила про велику реорганізацію, котра незворотно починалася зі скорочень. І мова вже йшла не про кілька співробітників, а відразу майже про третину колективу!

Мабуть, спочатку колеги мали надію на те, що все якось «утрясеться» і все повернеться «на круги своя». Про це думали і глядачі, котрі після Нового року недочекалися своїх улюблених програм. Та коли цього не сталося, комісія з питань свободи слова Вінницької облради розглянула це питання на своєму засіданні та підтримала депутатське звернення Жанни Дмит­ренко до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія.

«Телебачення Він­ни­ч­чини знищується! Це наступ на свободу слова! У селах люди занепокоїлися — куди зникли всі авторські програми вінницьких тележурналістів?

Чому немає? Чому нас не запитали? Хто це робить — запитань поки що більше, ніж відповідей, — йдеться у цьому зверненні. — У свій час подоляни захоплювалися такими мистецькими передачами як «Дивоцвіти», «Будьмо знайомі», ведучою яких є Ганна Секрет. Ці передачі стали частинкою їхнього життя, бо героями їх могли стати не лише творчі колективи, письменники, поети, волонтери і учасники АТО, а й самі вони. Чомусь вирішили, що це вже непотрібно, не сучасно, не креативно. Тому цих програм більше не побачать подоляни. А може, треба було б зважити на думку людей? З іншого боку — а як нині вести інформаційну політику в умовах гібридної інформаційної війни фактично без обласних телерадіокомпаній? Прикро, що без нас вирішують, що потрібно Вінниччині. Як на мене — це ідеологічна диверсія!»

Тетяна Войнаровська, голова первинної профспілкової організації ТРК «ВІНТЕРА» філії ПАТ «НСТУ» розповіла:

«Вже з 1 квітня закриваються всі авторські програми, котрі наше телебачення напрацьовувало протягом 20 років. З екранів зникнуть «Бас­тіони» Марини Тепленко, «Удосвіта» Марини Сенчик, «Будьмо знайомі», «Дивоцвіти» Ганни Секрет, «Маю право» Тетяни Войнаровської, «Економічний тижневик», спор­тивні передачі. Наталя Слободянюк, Тетяна Добровольська… Всі вони мають бути скорочені 29-30 березня. Ці люди віддали вінницькому телебаченню не один десяток років, і сьогодні вони залишилися фактично ні з чим. Натомість глядачам залишають новини, півгодини вечірнього ефіру «Тема дня» і ранкову розважальну програму. Загалом — три години. Решту ефіру пропонують заповнювати програмами, котрі мають вироблятися на договірних засадах. Але вони мають бути без прив’язки до конкретного регіону, а бути цікавими для всієї України. І, як результат, ми вже побачили, що було на Різдво. Якщо раніше там були виступи народних колективів з Вінниччини, то цього разу ефір був зайнятий киянами і… культуристами. Гарно, але нашого, вінницького, там немає…

Щодо колег, то під скорочення потрапляють 103 особи. До цього часу вже багато хто звільнився «за згодою сторін». Зрештою, такою була пропозиція адміністрації суспільного телебачення, котра запропонувала при звільненні два «оклада». Під скорочення потрапляє і колишній директор «ВІНТЕРи» Любов Коваленко. Вона нині на лікарняному».

Марина Тепленко, голова первинної журналістської організації філії ПАТ «НСТУ України «Вінницька регіональна дирекція «ВІНТЕРА», як могла відстоювала свої «Бастіони», але їй теж вручили «лист щастя», як і її колегам. «Але ж актуальність програми була завжди, навіть до війни!» — переконувала вона. Та ще й теперішній голова ПАТ НСТУ Зураб Аласанія, перебуваючи у Вінниці, відзначив програму як кращу. Творчі телевізійники працюватимуть на так званому відкритому конкурсі ідей — пітчингу — коли автори мають доводити, що ідея саме його програми дуже актуальна, краща. Марині Тепленко запропонували список вакансій, переважно в інших областях і на півставки або на кілька місяців. Жодної вакансії у Вінниці.

За пропозицією виконавчого директора ПАТ «НСТУ» Олександра Лієва ви­­­рішили орга­нізувати ярмарки вакансій для пра­­цівників, що будуть звільнені внаслідок скорочення. Але зазначив, що: «Нам необхідно оптимізувати структуру, прибрати дублювання управлінських ланок та адміністративних функцій, щоб ефективно використовувати наявні кошти. Щоб із зовсім окремих, колись державних, телерадіокомпаній побудувати одну єдину – суспільну, з уніфікованим механізмом роботи, нам потрібно пройти цей процес скорочення».

Станом на друге квітня 2018 року кількість штатних посад у Національній суспільній телерадіокомпанії України становитиме 4087. Ще у жовтні 2017 року кількість штатних посад у всій телерадіокомпанії складала 7318,25. До квітня штат НСТУ оптимізують на понад 3 тис. посад. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія пояснив, що НСТУ не може реформуватися з такою кількістю посад. «Така кількість посад – це непосильний тягар, що змушує нас існувати у режимі виживання. З «роздутим» штатом колишньої державної компанії ми платили не за конкретний контент, не за виробництво якісних програм, а просто за утримання великої кількості персоналу. При цьому з обмеженим фондом оплати праці ми не могли платити своїм працівникам гідну зарплатню», — сказав він.