Ними поділилась МАРТИНА БОГУСЛАВЕЦ, виконавча директорка антикорцентру.

Ось що вона в «Українській правді» розповіла про кандидата на Голову НАЗК

– Михайло Мірошніченко – колишній митник і нинішній кандидат на голову НАЗК. До співбесіди він був відомий “зерновими скандалами” та обшуками ДБР, а після – як зять багатої тещі з 90-х.

Так, на співбесіді з доброчесності ексмитнику довелося пояснювати активи 76-річної тещі. Виявилося, що на неї оформлені 4 квартири в Києві загальною площею понад 420 кв. м, 4 автівки – BMW X5, Lexus, Toyota Land Cruiser та Ford F-150, а також бізнес зі статутним капіталом у 40 тисяч доларів.

При тому теща проживає у Вінниці. За період із 1998 і до 2023 року вона отримала приблизно 4 тисяч євро доходу. Жінку притягували до відповідальності за ст. 160 КУпАП (торгівля з рук).

Ще раз: 76-річна жінка, яка проживає у Вінниці, торгує з рук і має лише 4 тисячі. євро офіційного доходу за минулі 25 років, купує 4 квартири в Києві та 4 недешеві автівки.

У пояснення Мірошніченко, як і очікувалося, говорить, що всі фінансові активи теща мала до 1998 року, коли доходи необліковувалися. До речі, ця класична відповідь звучить на співбесідах у НАЗК декілька разів. На практиці це часто пояснює, чому нерухомість і рухомість записують на батьків. Адже пояснити фінансові активи, набуті 25+ років тому, більш молодому поколінню складно.

Мірошніченко під час співбесіди декілька разів говорить, що “сам в шоці”, особливо щодо тещиної “адмінки” за торгівлю з рук. Про неї розповідає, як бізнесвумен із 90-х, яка пережила рейдерство і рекет. Підтверджує, що користувався атівками без відома тещі. Запевняє: вона має водійські права, проте їздить із водієм. Уявили ситуацію, як водій на Ford F-150 привозить жінку, яка йде далі торгувати з рук?

Також кандидат на голову НАЗК був “в шоці”, коли дізнався про бізнес тещі – ТОВ “Конкурент ЛА” зі статутним капіталом 1,5 млн грн. Директорка ТОВки – Неля Дем’янік, а право підпису має рідний брат – нардеп від СН Артем Нагаєвський. Як пояснив Мірошніченко, його теща удочерила Нелю Дем’янік, біологічною матір’ю якої виявилася Людмила Нагаєвська, матір нардепа. Вона ж і подарувала компанію тещі.

Декларація ж самого кандидата на голову НАЗК набагато скромніша: за 2022 рік вказав 690 тис. грн доходу, 31 тис. дол. збереженої готівки та квартиру в Києві. Зазначив, що користується тещиним автомобілем Lexus RX300 2019 року. Старша донька з чоловіком і дітьми проживають у Ніцці, Франція. Сестра – громадянка Німеччини, мати проживає в Італії.

Додав, що обшуків ДБР у 2020 році, про які повідомляли ЗМІ, в нього не було, проте були в 2022-му. Його процесуальний статус – свідок. Щодо зернового коридору, вважає, що виконав своє завдання на 100%. Термін “чорне зерно” називає придуманий жовтою пресою.

Додає, що звільнився з митниці через завершення контракту. Зазначає, що стикався з корупцією та має авторську концепцію її викорінення.