Отже, більше як 800 тисяч військовозобов’язаних українських чоловіків за даними Євростату, протягом цих двох років якимось чином опинилися в ЄС. Вони вже дратують європейців своїми дорогущими автоексклюзивами. І спроби їх повернути, схоже, залишаються безуспішними. Не в останню чергу тому, що серед них найзаможніші експосадовці і всі діти та родичі нашого владного бомонду. Очевидно, що мобілізація їх обмине.

Тепер з’ясувалося, що більше мільйона резервістів-українців стали так званими “чоловіками-привидами”. Тобто, ці люди живуть серед нас, але офіційно не працевлаштовані, не користуються платіжними картками, приховують своє місце перебування. І таким чином – недосяжні для ТЦК і СП у всіх неокупованих регіонах.

Натомість ті українські чоловіки та жінки, які були офіційно працевлаштовані, платили податки, тримали на собі економіку держави, першими пішли під кулі і вже значною мірою покояться під синьо-жовтими прапорами на усіх українських кладовищах. Вони вже не платитимуть податки і не створюватимуть робочі місця.

Тепер держава, якій негайно потрібні нові вояки, знову дивиться на залишки цих самих офіційно працюючих. І знову вигадує карколомні схеми, щоб їх одягнути в однострої та відправити на фронт. Їх же не потрібно шукати. Вони ж на своїх робочих місцях. Приходь, вручай повістку, пакуй в машину і відправляй на фронт. Або чому з них ще не здерти хоча б додаткові внески до бюджету, щоб їхні діти ходили голодними. Адже той самий роботодавець, який сплатить за нього додатково в місяць 20 тисяч, посадить цього спеціаліста на мінімалку, або півставки.

І той працюватиме, бо має шанс вижити в цій страшній війні.

А втаємничині чоловіки-привиди, за яких вимушено заплатять в бюджет роботяги-патріоти, і надалі отримуватимуть бабло в конверті, розраховуватимуться готівкою і успішно очікуватимуть закінчення війни.

Перепрошую, а хто шукатиме і виявлятиме мільйон цих примар, котрі офіційно не працюють, податків не сплачують і відсиджуються десь у схованках? Чи, може, влада про них не знає, чи мало у нас силових та правоохоронних структур? Нарешті, чому за таких умов, всі зусилля по мобілізації знову зосередились на тих, хто і так віддає державі по-максимуму все, що має?

Економісти вже порахували, що під час війни одного солдата можуть утримати найменше 4 працюючих. Увага, офіційно працюючих платника податків. І проблема вже в тому, що у нас наразі легальних людських резервів залишилось стільки, що майже всі працюючі мають іти воювати. А хто ж буде працювати? Це ж навіть дитині зрозуміло, що завтра мільйон примар не побіжить офіційно працевлаштовуватись.

Багатьом українцям наразі дуже цікаво, чи хтось в країні зможе справедливо розірвати це зачароване коло, чи так і поганятимуть того, хто їде, поки він не здохне. Чи не переверне у відчаї воза над якоюсь прірвою?

Анатолій Жучинський