За плюшеві іграшки від рашистів наводила смерть на українців. Навіть підприємство де працював її батько.

березні 2023 року у Світловодську затримали Ангеліну Д., коли вона фотографувала одне з підприємств. У телефоні 21-річної дівчини правоохоронці виявили переписку з російським куратором, в якій вона надсилала фотографії нафтобази та кар’єру, а він просив перевірити, чи немає там поруч військових. На час досудового розслідування їй обрали запобіжний захід – тримання під вартою.

Вже у вересні суд розглянув справу по суті, передає «Судовий репортер». Обвинувачена у держзраді розповіла, що у неї є друзі в Росії, що вона неодноразово їздила на відпочинок до Санкт-Петербурга, а також відпочивати у Крим під час його окупації росіянами.

За словами Ангеліни Д., на початку повномасштабного вторгнення Росії вона була в Криму на відпочинку. У березні повертаючись додому опинилася у Маріуполі, де ховалася у підвалах від обстрілів. Там її виявили окупанти та відвезли на перевірку. Згодом вона підписала документ про «конфіденційне співробітництво» з росіянами і її відпустили у рідне селище Павлиш, що на Кіровоградщині.

Вже коли дівчина була вдома, у Павлиші, з нею зв’язався росіянин, який представився як Ігор Рускіх, нагадав про підписаний документ і запропонував надсилати потрібну йому інформацію в обмін на гроші.

«Я розумію наслідки і тоді розуміла. В мене в голові були лише ці фінанси. Так, мене тривожило, що батько може загинути і я просила його брати вихідні, але я виконувала цю роботу», – розповіла на суді обвинувачена.

Слідчі встановили, що Ангеліна Д. щонайменше 10 разів надсилала інформацію росіянину про об’єкти у Павлиші, Світловодську та Кременчуці: фотографії, позначені на мапі українські блокпости біля підприємства, дані з місцевих Telegram-каналів. За свою «роботу» вона отримала загалом 150 тисяч гривень.

Знайомий Ангеліни Д. у суді засвідчив, що у березні 2023 року вона попросила підвезти її з Кременчука у Павлиш. По дорозі він заїхав на територію кар’єру, адже мав там справи по роботі. Згодом виявилося, що дівчина сфотографувала цей кар’єр і надіслала все Ігорю Рускіх.

У переписці з росіянином Ангеліна Д. стверджувала, що ненавидить українські силові служби, надсилала відео знищеного російськими ракетами торговельного центру «Амстор» у Кременчуці. Згодом у суді дівчина сказала, що серед людей, які загинули внаслідок обстрілу ТЦ росіянами, були й її знайомі.

Також правоохоронці дослідили її соціальні мережі. У її акаунті у TikTok були збережені відео про російських військових, президента Росії – експертиза визначила в них виправдання збройної агресії РФ проти України (стаття 436-2 Кримінального кодексу України). Це дівчина заперечила, аргументуючи, що акаунт був закритим від загального доступу.

Під час засідання судді намагалися вияснити мотиви дівчини вчинити злочин і запитували, чи вона хоче, щоб Україну окупувала Росія і чи розкаюється у вчиненому.

«Я хочу Україну бачити Україною, а Росію – Росією. А те, що я робила, це не на благо Росії, а лише заради грошей. Я не хотіла знищити Україну. Я розкаююся. Це могло призвести до наслідків для людей. В іншому, що я робила, не розкаююся», – відповіла вона.

Ще перебуваючи у СІЗО під час досудового розслідування, Ангеліна Д. підписала клопотання про те, щоб її передали Росії в рамках обміну.

«Я все одно хочу поїхати на обмін. У мене є до кого там їхати, багато знайомих. Я не знаю, як складуться обставини: деяких відправляють служити, деяких – відпускають», – розповіла дівчина під час суду.

На запитання судді, чи не боїться вона, що після обміну її відправлять воювати в Україну на боці окупантів, вона відповіла, що не боїться:

Суддя : «І будете стріляти у наших солдатів?»

Ангеліна Д.: «Так, буду. Ну а якщо вони будуть в мене стріляти?»

Суддя: «У вас вибору немає?»

Ангеліна Д.: «Ну, буде вибір – буду робити по-іншому».

Визнання своєї провини 21-річна обвинувачена підписала ще під час досудового розслідування. Тоді їй пояснили, що за цих умов можливий швидкий суд, а лише після вироку є можливість, що її включать у список для обміну з Росією. Вже під час судового засідання на запитання, чи не лякає її довічне ув’язнення, обвинувачена відповіла:

«Ні, ну а що, мені плакати? Не визнавати? Я ж нічого не можу змінити».

У п’ятницю, 13 жовтня, Світловодський міськрайонний суд виніс вирок: Ангеліна Д. є виною у державній зраді та виправдовуванні російської агресії. Покарання – довічне ув’язнення з конфіскацією майна.