Як відомо, 23 лютого сили оборони збили російський літак дальньої радіолокаційної розвідки А-50. Командиром корабля був майор Валерій Боровіков, якого називають відповідальним за наведення ракет під час обстрілу Будинку офіцерів у Вінниці.

Видання “Українська правда” з посиланням на власні джерела у Головному управлінні розвідки України стверджує, що екіпаж збитого літака загинув. Йдеться про 10 ворожих офіцерів. Серед них – п’ять майорів, три капітани, прапорщик та лейтенант. Журналісти наводять й прізвища ліквідованих військових. Командиром повітряного судна зазначений майор Валерій Боровіков.

Саме Боровіков, імовірно, є відповідальним за ракетний удар по Будинку офіцерів у Вінниці 14 липня 2022 року, у результаті якої загинуло 27 людей, серед яких троє дітей. Його причетність в лютому 2023 року встановила спільнота “OSINT Бджоли+”.

“Встановлено, що Боровіков — командир екіпажу літака А-50У “Таганрог” (бортовий номер «41 червоний», реєстраційний номер RF-94268). Саме борт RF-94268 знаходився на білоруському аеродромі в Барановичах і активно працював із самого початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну до квітня. Пізніше — 9 липня — цей борт повернувся в Білорусь. А вже 14 липня окупантами був здійснений ракетний удар по Винниці, внаслідок якого загинули 27 осіб, в тому числі діти, поранено 202, безвісти зникло 8 осіб”, — повідомили в спільноті.

Збройні сили РФ використовують літаки А-50У для наведення ракет на цивільні об’єкти України.

Як відомо, це третій літак такого класу, який збили наші Сили Оборони.

Ще один такий варто збити і рф не матиме змогу контролювати так повітряний простір.