23 лютого відбулась чергова сесія Вінницької міської ради. Цього разу під час пленарного засідання головними були питання безпеки та оборони. На відповідні цілі із бюджету виділили 103,3 млн грн. Крім того, депутати ухвалили рішення про переобладнання низки комунальних авто на багі для військових та доповнили перелік на отримання соціальних послуг новою категорією членів родин Захисників та Захисниць.

Ще 103 млн грн спрямували депутати на пріоритет «Безпека та оборона»

На початку сесії Вінницький міський голова Сергій Моргунов підкреслив, що ключовими завданнями громади й у поточному році є безпека та оборона. На відповідні цілі в бюджеті на 2024 рік передбачили майже 1 млрд грн. Відтак, громада продовжує виконувати взяті на себе зобов’язання. Цього разу у межах зазначеної суми депутати ухвалили чергове рішення про спрямування коштів на потреби військових. Мова йде про 103, 3 млн грн.

З них 27,7 млн грн піде на будівництво протирадіаційного укриття у садочку №36 та ремонт укриття садочка №5.

Але найбільший пакет допомоги, близько 76 млн грн, піде на підсилення Сил оборони. Так, майже 27 млн грн виділили для трьох військових частин на придбання засобів зв’язку та трьох автомобілів для перевезення паливно-мастильних матеріалів. Ще 20 млн грн направили на закупівлю військового обладнання відповідно до запитів оборонців.

Решту, майже 29 млн грн, — на засоби для під­розділів МВС, із них 23 млн грн для
в/ч Національної гвардії, до якої входить славнозвісна штурмова бригада «Червона калина». За ці кошти воїни зможуть придбати спецавтомобіль та 102 безпілотні літальні апарати. Також 3 млн грн виділили штурмовій бригаді «Лють» для поповнення її матеріально-технічної бази.

З мирної техніки на військову

Крім того, окремим рішенням депутати погодили передачу чотирьох комунальних вживаних автівок на потреби Сил безпеки та оборони України. Вже найближчим часом їх переобладнають на багі для військових. До справи візьмуться волонтери спільно з координаторами Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу.

«Багі швидкі та маневрові. Вони пристосовані для їзди по бездоріжжю, не потребують багато палива, мають низьку собівартість, а також є простими в обслуговуванні та ремонті, — зауважив Сергій Моргунов. — Ми плануємо масштабувати цей проєкт та відправити на передову десятки багі».

Розширили коло осіб, які можуть отримати соціальну послугу «Догляд вдома» від фахівців Терцентру

Ще одне рішення сесії було направлене на турботу про родини наших Захисників та Захисниць. Йдеться про підтримку осіб похилого віку та людей з інвалідністю, які є членами сімей полеглих або зниклих безвісти воїнів. Відтепер вони зможуть отримати від фахівців Вінницького міського територіального центру со­ціального обслуговування послугу «Догляд вдома».

«Важливо, щоб сім’ї оборонців, які поклали своє життя за свободу і територіальну цілісність України, відчували, що громада про них дбає», — зазначив міський голова Сергій Моргунов.