За минулий рік 74 собаки із муніципального притулку Вінниці змогли знайти новий дім. Бродячих тварин відловлюють, стерилізують та підшукають нових власників.

Про це повідомляють у Вінницькій міській раді.

“Вінницький муніципальний притулок для тварин став прикладом успішної практики, спрямованої на зменшення численності безпритульних тварин у нашому місті та його околицях. Торік, завдяки роботі фахівців закладу, у  нові домівки вдалося влаштувати 74 собаки”, – йдеться у повідомленні.

У притулку проводять активну роботу із виловом безпритульних тварин на території міста. Згодом хвостаті проходять процедури стерилізації та кастрації, які запобігають непланованому розмноженню.

“Процедуру здійснює тільки персонал, який має відповідну кваліфікацію і допуск. Тобто із дотриманням принципів моралі, яке виключає жорстоке поводження з тваринами. Однак вилученню не підлягають тварини, які вже були стерилізовані, візуально ідентифіковані та під відповідальність опікуна поверненні у звичне середовище (крім випадків агресивної поведінки цієї тварини та наявність ознак хвороби чи каліцтва). Застосовують три методи вилову: медикаментозний, механічний та комбінований. Бригада укомплектована службовим спеціалізованим автомобілем, який за нею закріплений, технічними засобами, необхідними для роботи, а також лікарськими засобами, ветеринарними препаратами й індивідуальним захисним спорядженням”, – розповів директор Вінницького муніципального притулку для тварин Леонід Зелінський.

Тварини транспортуються притулку в окремих клітках. Далі потрапляють у зону карантину, а згодом лікар їх оглядає та надає кваліфіковану допомогу. Для чотирилапих там створені усі належні умови. Наприклад, взимку у вольєрах тепло та затишно, адже працюють чотири твердопаливні котли.

“Операція знижує ризик деяких захворювань, тому стерилізовані тварини живуть довше. А кастрація кобелів зазвичай допомагає зменшити ризик захворіти чотирилапому на рак яєчок і передміхурової залози, а також знижує прояви агресії. Адже у нестерилізованих самок із віком все частіше розвивається рак молочної залози та піометра (небезпечна інфекція матки), які призводять до смерті”, – додав ветеринарний лікар Вінницького муніципального притулку для тварин Владислав Гандзій.

Так, за минулий рік у притулку стерилізували та кастровано 1664 котів і 800 собак. Також усіх тварин вакцинували та провели процес дегельмінтизації.

“Безпритульні тварини – це велика частина нашої міської екосистеми, втім усім їм потрібна дбайлива та любляча родина. У притулку для тварин вінничани можуть знайти собі улюбленця, який стане вірним другом та даруватиме безмежну любов”, – наголосив Леонід Зелінський.

Усім тим, хто хоче взяти чотирилапого друга, необхідно звернутися за телефоном 067-383-83-77 або ж приїхати за адресою притулку: Гонти, 26 Е.