У 2024 році Україна потребує близько $3 млрд зовнішнього фінансування щомісяця.

Про це на зустрічі фінансового блоку G7 заявив міністр фінансів Сергій Марченко, передає пресслужба Мінфіну.

Він відзначив ключову роль підтримки G7 у забезпеченні збалансованості державного бюджету України та відновленні економіки у 2023 році.

З лютого 2022 року фінансова підтримка країн G7 та ЄС сягнула близько $63 млрд.

– У 2023 році фінансова система України була стійкою, а економіка відновлювалась швидше, ніж очікувалося. Зважена політика уряду України разом із послідовною підтримкою міжнародних партнерів мали вирішальну роль у наших досягненнях. Важливо зберегти цю тенденцію.

У 2024 році щомісячна потреба у зовнішньому фінансуванні сягає близько $3 млрд. Подальша ритмічна бюджетна допомога життєво необхідна для забезпечення соціальних видатків. Ми не можемо допустити затримку в залученні зовнішнього фінансування, — зазначив очільник Мінфіну.

Зазначається, що Україна провела потрібні заходи для підтримки фінансової стійкості на початку 2024 року в умовах невизначеності щодо міжнародної допомоги. Ефективність цих рішень була відзначена експертами МВФ під час нещодавньої місії.

– За будь-якого сценарію міжнародна співпраця та координація зусиль є необхідними для перемоги України у війні. Ситуація, в якій опинилася Україна, є безпрецедентною за останні десятиліття: агресор володіє значними ресурсами та посилює свою співпрацю з країнами, проти яких G7 запровадили санкції, – говорить Марченко.

Він підкреслив, що допомога міжнародних донорів – це не просто фінансове питання, а можливість підтримати мільйони українців, які цього потребують, та зберегти життя тисяч військових.