Після аномально високих температур у лютому погода на початку березня прогнозується тепла – середньодобові температури будуть вищими за кліматичну норму.

Синоптик Українського гідрометцентру Наталія Птуха розповіла, що погода, яку українці спостерігали й відчували в останні дні зими, – доволі спокійна та одноманітна, з високими значеннями температур, особливо вдень, – зберігатиметься і в першій декаді березня.

Хоча в нічні години все ж таки залишається подекуди невеликий мороз, адже продовжує панувати антициклон, немає хмарності на небі, тому швидко остигає приземний шар.

Наталія Птуха наголошує, погода в Україні в березні цілком може ще змінитися.

– Так буває, коли доволі тривалий час впливав антициклон і погода була одноманітною, то можуть бути зміни. Але коли вони будуть, поки що складно сказати. Принаймні першу декаду чи перший тиждень березня буде продовження впливу поля високого тиску, а потім можуть надходити атмосферні фронти і, відповідно, будуть опади, – розповіла синоптик.

Вона зауважила, що березень – це зазвичай перехідний місяць, тому цілком можуть бути опади змішаної фази і навіть сніг. Проте в синоптичній перспективі спрогнозувати важко, які саме опади й коли українцям чекати.

За кліматичними моделями, які розраховуються в різних світових погодних центрах, температура для території України у березні принаймні на 2°C буде вищою за норму.

Середня місячна температура повітря передбачається +1-7°C. Місячна кількість опадів очікується 30-60 мм, в Карпатах місцями 71-107 мм, що в межах норми.

2 березня погода в Україні вдень так само буде сухою, без опадів, температурні показники схожі з попереднім днем – від +5°C до +12°C, у західних областях +14-16°C.