На Вінниччині викрили посадовців агропідприємства НААНУ

Директор одного з підприємств Національної академії аграрних наук України разом з бухгалтером організували схему реалізації зібраного урожаю за заниженою вартістю.

Як повідомляють в ГУНП Вінниччини, посадовці реалізовували схему в січні 2023 року. Тоді вони уклали договори постачання майже 4 тисяч тонн зернової продукції за заниженими цінами, всупереч умов ринкової кон’юнктури.

У серпні того ж року директора звільнили з посади та призначили головним інженером. Тоді екскерівник вирішив долучити до схеми нового в.о. директора, довівши йому раніше розроблений план дій.

Ексдиректор шукав покупців, а в.о. директора разом з бухгалтером готували договори постачання/купівлі-продажу, специфікації, видаткові накладні, у яких умисно занижували вартість зернової продукції. Таким чином зловмисники реалізували понад 1,5 тисячі тонн урожаю.

За даними слідчих, вони встигли завдати збитків державі на 5 мільйонів гривень.

“Встановивши наявність достатніх доказів, слідчі слідчого управління ГУНП у Вінницькій області повідомили про підозру ексдиректору та бухгалтеру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, за що їм загрожує позбавлення волі на строк до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Злочинні дії в.о. директора кваліфіковані за частиною 5 цієї ж статті, за що передбачено покарання до дванадцяти років позбавлення волі на строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна”, – коментують у поліції.