У Вінниці відразу до трьох IT-компаній – Pillar, iPan, Vinconet – завітали співробітники СБУ. Не в гості, а з обшуками, керуючись постановою Шевченківського районного суду міста Києва з метою вилучення електронних носіїв інформації, які використовуються для функціонування та адміністрування чотирьох шкідливих або незаконних веб-сайтів, в коментарях також припускають, що обшуки проводилися за підозрою в розробці ігрового ПЗ. Про це на своїй сторінці у соціальних мережах розповів обурений юрист Роман Корченюк.

“Прокуратура області прозвітувала про проведення 15 обшуків в м. Вінниці. Проте були й інші, які пройшли поза увагою місцевої преси, хоча їх проведення було ініційоване самим головним слідчим управлінням Служби безпеки України. – каже Роман Корценюк – А обшукували вони не корупціонерів і не терористів, а офісний центр, де знаходяться ІТ-компанії. Я не буду вдаватися в оцінку кримінального провадження, в рамках якого це проводилось (це інша історія), лише в саму процедуру та наслідки діяльності наших правоохоронців. Так, у зазначеному триповерховому офісному центрі розміщуються три ІТ-компанії, які працюють, надають послуги, створюють продукт для різних іноземних замовників, які розраховуються з українськими ІТ-компаніями валютою. З цієї валюти сплачуються податки, заробітна плата і знову податки, і ці кошти витрачаються на території України. Тобто, можна сміливо стверджувати, що ці компанії оживляють економіку нашої держави.

Але повернемося до наших борців зі злочинністю. Вони приїхали з ухвалою одного з київських судів про проведення обшуку в офісному приміщенні з метою вилучення електронних носіїв інформації, що використовуються для функціонування та адміністрування чотирьох сайтів. Ні кому належить майно, ні хто здійснює цю роботу – в ухвалі не зазначено. Приїхали керівники цих підприємств, подали усі документи, підтвердження, що жодного відношення до даних сайтів вони не мають. Але старшого по обшуку (як він сам себе назвав) це не цікавило. Як не цікавило й те, що, забравши техніку, він зупинить роботу ні в чому не винних компаній, тим самим зірвавши виконання іноземних контрактів. Одним словом, знищить підприємство.

Будь-які пропозиції щодо дослідження цієї техніки на причетність до роботи з зазначеними сайтами або надання можливості скопіювати інформацію з жорстких дисків та серверів відхилялися. Як юрист я переконаний, що обшук був спрямований суто на зупинення (знищення) роботи компаній, а не на виявлення доказів.

Як результат – зупинена робота 3-х ІТ-компаній, зірвані міжнародні контракти, знищено більше 100 робочих місць ІТ-спеціалістів.

Варіанти розвитку подій: 1) власники і керівники бізнесу зберуться з силами, відшкодують збитки замовникам і відновлять роботу або 2) плюнуть на все, зберуть, що залишилось, разом з головним – інтелектом людей, які працюють у цій галузі, і виїдуть за кордон…”

Тим часом, за даними Вінницького IT-кластера, жодна з постраждалих компаній поки що не виступила з офіційною позицією щодо обшуків і не надала доказів порушень. СБУ офіційних повідомлень з цього приводу не надавала, прес-служба відомства готує прес-реліз, в котрому має намір прояснити ситуацію.