У Чорному морі вперше з часів Холодної війни побудують корабель класу авіаносець, який призначений для військово-морських сил Португалії.

Про це пише Defence Express.

Замовлення на нього було зроблено голландській Damen Shipyards Group, яка його розробила.

Португальці класифікують сам корабель як Multifunctional Naval Platform, а ось розробники – як Multi-Purpose Support Ships. У будь-якому випадку, відповідно до повідомлення компанії, це корабель який може мати водозаміщення від 7 тис. до 9 тис. тонн, та довжину від 100 до 130 метрів при ширині 20 м.

Авіаносець має традиційну для таких кораблів льотну палубу зі зміщеним “островом” та значним підпалубним простором, а також доковою камерою. Позиціювання цього авіаносця як мульти-платформи, а не універсального десантного корабля пов’язано з тим, що він повинен бути більше носієм не вертольотів, а дронів.

Останні мають бути або вертикального злету, або запускатися з катапульти. На вантажній палубі площею 650 метрів можна розмістити близько 12 стандартизованих контейнерів з різноманітною апаратурою.

Крім того, цей корабель не може бути універсальним десантним кораблем через те, що він може взяти на борт лише додатково 100 осіб або до 142 осіб для тимчасового розміщення й зменшення автономності, яка складає до 45 днів. Загальний екіпаж корабля становить лише 48 осіб.

Також важливо й те, що корабель планується побудувати на верфі Damen Shipyards Galați у Румунії у місті Галац у низов’ї Дунаю, про що пише румунське видання Profit.