– Створив ор­ган­ізовану злочинну групу офіцер відділення призову ТЦК, до неї увійшли 2 члени військово-лі­карської комісії та один цивільний. Саме останній під­шуковував бажаючих уникнути призову та отримував гроші від клієнтів. Чоловікам ставили вигадані діагнози, що давало можливість одержати довідку про непридатність та виїхати за кордон. «Прибуток» учасники групи ділили між собою.

Вартість однієї довідки становила $4000.

Крім того, у ході розслідування встановлено, що офіцер за $1500 виключав замовників з електронної системи обліку чоловіків, яким видана повістка і які зобов’язані з’явитися у ТЦК для проходження медкомісії. Офіцер власноруч видаляв «потріб­них» людей з бази, при цьому офіційно не маючи до неї відповідного доступу, — повідомляє ДБР.

Як повідомили наші джерела, лідером «організованої злочинної групи», про яку йдеться у повідомленні ДБР, був уродженець с. Скоморохи Бучацького району Юрій Черевко, офіцер з відділення рекрутингу Вінницького об’єднаного міського ТЦК та СП.

Як учасники цього організованого злочинного угруповання, що вже проходили по кримінальних справах змогли знову займатись корупцією

Але на початку того року, як ми уже писали, Юрія Черевка співробітники ДБР начебто вже затримували на хабарі 10 тисяч доларів США. Це була резонансна справа. Після чого Юрій був виведений зі штату ТЦК і зарахований у розпорядження командування Сухопутних військ ЗСУ. І ось тут найбільша загадка – як цей військовий, замість того, щоб воювати чи сидіти на підписці чи в СІЗО, зумів разом з вінницькими лікарями організувати нову «схему» ухилення військовозобов`язаних від мобілізації та організацію їх переправлення через держкордон.

Далі ще цікавіше, до цього організованого злочинного угруповання входив такий собі лікар Олег Машталяр. Він уродженець смт Муровані Курилівці Могилів-Подільського району Вінницької області. Лікар-травматолог КНП «Він­ницька міська клі­нічна лікарня №1».

Бо і цей лікар був фігурантом нашумілої кримінальної справи. У листопаді 2018 р. він був затриманий правоохоронцями після одержання неправомірної вигоди в сумі 4000 доларів США за сприяння в отриманні пенсійного посвідчення по інвалідності III групи загального захворювання без строку дії.

Але вже через рік Олег Машталяр, що називається, відбувся «легким переляком». Фігурант кримінальної справи пішов на угоду зі слідством. Визнав свою вину та щиросердечно розкаявся. Про це засвідчено 14 червня 2019 р. вироком Вінницького міського суду. Так була затверджена угода про визнання винуватості між прокурором Генпрокуратури та Олегом Машталяром. І лікар-травматолог був покараний штрафом у розмірі 17 тис. грн.

Як бачите, недовго діяло «усвідомлення винуватості та щире каяття». Тепер учасникам злочинного угруповання навряд чи вдасться укласти таку угоду. І доведеться отримати реальний термін. Хоча в наших судах ого які дива бувають. Відслідковуємо події разом.

Андрій Власенко