Про це заявив заступник директора українського державного Інституту демографії та проблем якості життя Олександр Гладун.

За його словами, це приблизно можна порівняти з даними ООН про 6,5 мільйонів українських біженців за кордоном.

Зазначимо, що названа вище цифра 42 мільйони до повномасштабного вторгнення зазвичай фігурувала як офіційна оцінка кількості населення на підконтрольній Україні території (без урахування Криму та частини Донбасу). Тобто не в межах 1991 року.

При цьому ще до вторгнення загальноприйнятою серед експертів точкою зору було те, що насправді кількість мешканців України ще менша, оскільки мільйони людей вже тоді поїхали на заробітки за кордон. Називалися цифри в 35-38 мільйонів населення, яке реально проживало до 24 лютого 2022 року на підконтрольній Україні території.

При цьому Гладун в інтерв’ю DW висловив думку, що біженців після війни Європа повертатиме неохоче.

«У сучасній Європі демографічна ситуація також не дуже хороша, тому вони зацікавлені в українцях. І, швидше за все, у більшості країн буде політика, спрямована на те, щоб їх залишити з огляду на нинішні активні дії щодо їх адаптації», – заявив демограф.

До того ж, після війни він прогнозує зустрічні міграційні потоки – тобто частина чоловіків поїде до своїх родин за кордон.

Але в Україні зростає не лише міграція, а й смертність. Причина не лише у загибелі внаслідок бойових дій, а й у зниженні рівня медобслуговування та зростання серцево-судинних захворювань.

За два військові роки, за даними українського Мін’юсту, на підконтрольних Україні територіях зареєстрували понад мільйон смертей: у 2022 році – 541,7 тисячі, минулого року – 496,2 тисячі.