Цирком назвав все те, що відбувається довкола законопроєкту про мобілізацію Максим Жорін. За його словами, влада таки хоче забронювати від мобілізації тих, хто заробляє 35 000 гривен на місяць чи більше.

Тобто, додав він, представники влади хочуть на законодавчому рівні узаконити принцип того, що війна в Україні стосується тільки для бідних. При цьому військовий додав, що зараз на фронті непроста ситуація і через недолугі дії влади та затягування процесу мобілізації ситуація може стати просто катастрофічною.

Нагадаємо, що розкритикував ідею бронювати від мобілізації працівників із високою зарплатнею і військовий Кирило Сазонов. Він також вважає, що чиновники вирішили відправити на фронт бідних, а багатих, в першу чергу себе, залишити в тилу. Військовий додав, що це є вкрай поганою ідеєю.

Однак, за інформацією нардепа Олексія Гончаренка, в законопроєкт про мобілізацію таки хочуть внести дискримінаційні норми щодо бронювання чоловіків від мобілізації. За його словами, не відправляти на фронт пропонують чоловіків, які заробляють 35 000 гривень на місяць. При цьому вони повинні сплачувати 7,7 тис. гривень єдиного соціального внеску та 6,3 тис. гривень податку на доходи фізичних осіб. Ця норма, відзначив нардеп, також стосується і співробітників ІТ-сектора, які є резидентами “Дія сіті” і відповідають вказаним фінансовим умовам.

На думку Гончаренка, мова йде про соціальний дарвінізм, згідно якого чиновники та багатії не повинні ризикувати своїм життям на фронті. Нардеп також додав, що цю норму обговорювали десь місяць тому. Але тоді її відхили, власне, через те, що чиновники запропонували не брати на фронт тих чоловіків, які зароблять 35 000 гривень.