Як повідомляє Опендатабот, протягом 2023 року 1274 українця отримали судові вироки за ухилення від мобілізації.

При цьому мова йдеться як про умовні терміни, так і про реальні строки ув’язнення.

За інформацією Опендатабот, якщо брати часовий проміжок із початку війни з Росією, тобто 2014 рік, то до 2023 року включно було винесено 3746 вироків за ухилення українців від військової служби. Як підкреслили аналітики, третина цих вироків припала на минулий рік.

Відомо, що перша пікова хвиля винесення покарань за ухилення від мобілізації, припала на 2015 рік. Тоді було винесено 1596 вироків ухилянтам. Після цього, кількість засуджених за ухилення від мобілізації з кожним роком ставала все меншою. Зокрема, у 2021 році було винесено лише 8 вироків. Проте уже наступного року, коли Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну, кількість вироків виросла в рази і сягнула 249.

У 2023 році, порівняно з 2022 роком кількість справ за ухилення від мобілізації зросло в 5 раз, відзначають аналітики. За цей час вироки отримали 1257 громадян. При цьому відомо, що 60 проваджень завершилися реальним терміном ув’язнення. Окрім того, відзначають аналітики, за перший місяць 2024 року було винесено 120 вироків. Тобто мова йде про 54% від загальної кількості вироків за цією статтею за увесь 2022 рік.

Відомо, що міністерство юстиції збирається внести в Верховну Раду законопроєкт, яким би дозволив мобілізувати на фронт чоловіків, які отримали вироки за “легкими ненасильницькими” статтями. Начебто, серед тих, кого можуть відправити воювати будуть ухилянти від мобілізації і дезертири. Однак, як відзначив військовий Кирило Сазонов, начебто у Збройних силах не дуже хочуть бачити саме цю категорію чоловіків серед мобілізованих.