Шпигункою ФСБ виявилася дружина ексголови Гайсинської райради і свекруха заступниці голови Вінницького суду. Її донька – помічник судді, а зять — адвокат

Це одна із найзаможніших родин на Вінниччині. І голові сімейства приписували навіть літак. Їхній маєток – у мальовничому місці. А тепер Світлана Сікорська у камері СІЗО без права застави, і їй світить стаття за зраду України. Може, і довічне.

Будинок родини у Гайсині поряд із по­лігоном 59-ї бригади. Тому завербована агентка мала гарну можливість і зв’язки як дружина керівника незмінного впродовж десятиліть ке­рівника району, щоб посилати ворогу інформацію. І накликати біду не лише на рідну Гайсинщину, але й Україну. Бо 59-та бригада виконує надважливі завдання на лінії фронту протягом всієї війни. Тут проходять ротації. Воїни їдуть на передову і повертаються з певною технікою та особовим складом… 59-та зустріла ворога в Олешках, в перший же день війни. Потрапляла в оточення і завдяки зрадникам мала великі втрати…

На Вінниччині СБУ затримала агентку ФСБ, яка шпигувала для російських спецслужб. Їй повідомлено про підозру у вчиненні низки злочинів проти основ національної безпеки України, в тому числі — у державній зраді та виправдовуванні збройної агресії російської федерації (ч. 2 ст. 109,
ч. 1 ст. 110, ч. 2 ст. 111, ст. 436 та ч. 3 ст. 436-2 КК України), — повідомляє прокуратура. Тобто одразу 5 статей звинувачення.

Журналісти дізнались, що мова йде про Світлану Сікорську — дружину колиш­нього голови Гайсинської ра­йонної ради Степана Сікорського і свекруху заступниці голови Вінницького міськсуду Ірини Курбатової. Остання відома нашумілими справами, наприклад, проти майданівця Юрія Хорта, якого роками незаконно утримували у СІЗО за справою, охрещеною у народі «про порваний портрет Порошенка».

Юрій Хорт під час відбування покарання за сфальшованою справою

Але повернемось до підозрюваної у зраді.

«Я горжусь тобой, розсия z», — писала Світлана.

І додавала: «россия и точка».

Як зазначила пресслужба Вінницької обласної прокуратури, Світлана, «маючи тверді антиукраїнські переконання, у 2023 р. ініціативно встановила зв’язок та погодилась на співпрацю з представником країни-агресорки, якого в контактах у месенджері Telegram позначила як «Андрей»…». Він її вирахував і завербував через соцмережі.

Цікаво, що цей Андрей був куратором ще одного зрадника, який готував ракетний обстріл обласного центру і був засуджений до 15 років тюрми.

«Бажаючи захоплення росією українських територій та припинення існування України як держави, жінка зобов’язалася перед куратором добровільно збирати та повідомляти відомості про дислокацію, чисельність, озброєння та маршрути пересування українських військових підрозділів на території Гайсинського району та Вінницької області загалом», — повідомляють у прокуратурі.

Зрозуміло, що жінка, чоловікові якої приписують пів району та літак, коштів не потребувала.

Чоловік Світлани Сікорської Степан Сікорський

За версією слідства, Сікорська протягом липня-жовтня 2023 р. 8 разів передала куратору дані про розташування військових частин, блокпостів, засобів Повітряних сил і Протиповітряної оборони на території Гайсинського району, отримавши підтвердження надходження інформації та її обробку для використання у подальшій підривній діяльності проти України.

«Я горжусь тобой, россия Z», – писала підозрювана у зраді

Крім того, з 2022 р. Сікорська публічно вела активну проросійську пропагандистську діяльність у забороненій в Україні соцмережі «Одноклассники». Там підозрювана регулярно на велику аудиторію поширювала матеріали із закликами до агресивної війни, повалення в Україні конституційного ладу та захоплення державної влади, а також висловлювала підтримку військовослужбовцям рф та «кадировцям». Її публікації насичені гаслами на кшталт «россия — и точка!», «я горжусь тобой, россия Z».

У ході санкціонованих обшуків у Сікорської вилучено мобільні телефони та комп’ютер із доказами її незаконної діяльності. Наразі жінці повідомлено про підозру та за клопотанням прокурора судом щодо підозрюваної застосовано запо­біжний захід у вигляді тримання під вартою. За вчинення інкримінованих злочинів їй загрожує до­вічне позбавлення волі з конфіскацією усьо­го належного майна.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо Сікорської за процесуального ке­рівництва Вінницької обласної прокуратури здійснюється слідчим відділом Управління СБУ у Вінницькій області.

– Вона передавала агентам рашистів зведення про українських військових? Адже її будинок навпроти полігону!

Як? Та її донька працює в суді, а зять адвокат?

Невістка від першого шлюбу чоловіка — заступник голови суду у Вінниці. Її ж чоловік інших наставляв, районом керував, літака наче мав, чого їй ще не вистачало? — Гайсинщина переповідає шокуючі деталі і надсилає відгуки до «33-го» про минуле цієї рашистки-пенсіонерки.

Світлана Сікорська — дружина колишнього «регіонала», який до 2015 року очолював міс­цеву райраду. А підпрацьовувала жіночка агенткою фсб, бо є ідейною прихильницею рашизму — про свою любов до путіна вона неодноразово писала в «аднаклас­ніках».

Для росіян Сікорська намагалась виявити аеродроми з бойовою авіацією ЗСУ, а також ППО. Крім то­го, винюхувала геолокації медзакладів, де лікуються українські захисники.

СБУ вчасно викрила шпигунку, тож вдалося запобігти ударам ворога по стратегічній інфраструктурі на Вінниччині.

Суд відправив Світлану Сікорську у СІЗО без права застави

Ось як наші читачі згадують події, які передували цьому:

– Хто не пам’ятає у Гайсині конфлікт нинішнього голови Гука за каденції Цвігуна-Сікорського, які просто пересідали з крісла в крісло у Гайсинському районі. У ті часи їх не обирали, тоді їх просто призначали. Сікорський був міським головою, потім заступником голови адміністрації, головою адміністрації. Але в 2005 році на президентських виборах він програв, і сам Віктор Янукович влаштував тут «погоду хорошу» за те, що вони програли вибори. Він (Сікорський) 5 років переховався, і після 2010 року його вибрали депутатом районної ради. В нас є дуже від­далене село — Грузьке, де є всього 438 виборців, і саме звідти він був обраний депутатом районної ради. Далі скупили депутатів. Зараз депутати шоковані всі, зараз люди усі шоковані. Він має свій ліс, він мав літак. А може, і має за кордоном досі, чого ще цій курві не вистачало? — обурюються читачі.

— Ексголова Гайсинської ра­йоної ради заграбастав половину всього бізнесу району під своїх підставних осіб. Після Майдану було прийняте рішення про відкликання делегованих повноважень райдержадміністрації районною радою, тобто утвердив себе одноосібним «владикою», – розмірковують читачі.

– Його нарекли у нас «гайсинським Януковичем» (маєтки, літак, земля, ліси, зброя)

— Придбані всі статки «непосильним трудом» і оформлені на чужі прізвища. Світлана — корінна гайсинчанка. Була фермеркою.

Вся влада цього клану спрямована на внесення розбрату і неспокою в маси, щоб не заважали.

Численні громадські зібрання, до речі, ще в пору «помаранчевих подій», оголошували резолюції про недовіру і притягнення до відповідальності голови Гайсинської районної ради С. А.Сікорського. Серйозне протистояння було із Сергієм Котенком, головою Гайсинської РДА, пізніше командиром 9-го батальйону 59 бригади. Нині він загинув разом із рідним братом Олександром. Сергій удостоєний звання Героя України.

Ось де треба шукати коріння ненависті до всього майданівського у дружини Сікорського Світлани, – так думають жителі Гайсинського району.

Ще гайсинчани пригадують серйозне протистояння між головою міста Анатолієм Гуком. Тоді проти Гука було порушено сфабриковану кримінальну справу.

Мера міста Гайсин (Він­ницька область), 69-річного, Анатолія Гука, звинувачували у розкраданні коштів, призначених на труїння пацюків і тарганів у дитсадках. Судові засідання тривали довго. На останньому прокурор вимагав визнати Гука винним, засудити на дев’ять років та заарештувати в залі суду.

Після цього в Анатолія Ілліча стався другий інфаркт. «Швидкою» його доправили до обласного кардіологічного центру і терміново прооперували. Через деякий час А. Гука виправдали.

Ось як прокоментував Юрій Павленко (Хорт) справу про зраду дружини екс­голови Гайсинської ради. Адже його судила невістка цієї завербованої рашистами гайсинчанки.

— Вороги народу ще й родичаються між собою.

Зрадницею України виявилась свекруха судді Курбатової, яка в 2016 році незаконно засудила мене по справі «Портрета Порошенка» до 4,5 року позбавлення волі. Сама суддя щиро оповідала мені, що України як держави скоро не буде. Тому я не здивований. Під суддівськими мантіями криються дуже часто не тільки сноби, що ставлять себе над «простонародом», так і відверті українофоби й москвофіли.

Суддя Ірина Курбатова

Мене дивує натомість те, що в ДБР валяється без руху кри­мінальне провадження, яке я ініціював щодо цієї судді за ст. 375 ККУ ще в 2019 році. За всіма моїми клопотаннями слідчий погодився допитати тільки мене. Ну, тобто відкритий саботаж досудового розслідування.

Як повідомили сусіди родини «33-му», С. Сікорська лише номінально є свекрухою заступниці голови суду, бо її чоловік – син С. Сі­корського від першого шлюбу. І у нього та його сім’ї були недружні стосунки. Подружжя Сікорських не мало спільних дітей. Донька, що працює помічником судді, також донька Світлани від першого шлюбу.

Ми запитали у оперативників-спецпризначенців: чи знав про те, що його дружина працює на ФСБ росії, здає наших воїнів та допомагає планувати обстріли Поділля та закликає рашистів до України та рідного Гайсина? Вони відповіли, що незмінний очільник району та колишній регіонал запевняє, що він нічого не знав. Як і донька, інші впливові родичі, працівники судів та адвокатури… Мовляв — Світлана це робила сама.

Ви вірите?

Тетяна Квасюк

Коли верстався номер газети, стало відомо, що С.Сікорська попросилась на обмін до рф. Детальніше про це читайте тут