Під час розширеної наради, яка пройшла у Він­ницькій ОВА, виявилось, що 35 громад затвердили місцеві програми підтримки ветеранів та їхніх родин, проте 18 проігнорували такі вимоги.

– Ця обласна нарада присвячена надважливій темі — ветеранській політиці на Вінниччині, – наголосив голова Вінницької ОВА Сергій Борзов.

– Переконаний, що нікому не потрібно зайвий раз наголошувати, що ветеранська політика — це пріоритет №1. Як в державі загалом, так і у кожній області, у кожному районі, у кожній громаді.

Розуміючи чутливість цієї теми та важливість підтримки родин наших захисників і захисниць, відродили програми підтримки таких сімей ще у червні 2022 року попри війну.

Ми разом з головами громад зустрічались з сім’ями військовослужбовців у кожній з 63 громад. Охопили більше сорока тисяч таких сімей.

З березня 2023 року в пріоритеті нашого поля зору — сім’ї важкопоранених. Переважно це хлопці з ампутаціями. І не лише їм, а й їхнім рідним і близьким потрібна допомога.

Мобільні бригади з числа працівників ключових департаментів обласної адміністрації приїздять в ці сім’ї. Питань маса — і оформлення документів, і ВЛК, і МСЕК, і отримання довідки про безпосередню участь, питання лікування та реабілітації. Все це ми крок за кроком відпрацьовуємо.

Дивує не ця кількість питань, які потрібно вирішувати. А те, чому ці питання мають чекати, поки приїде мобільна група з обласної адміністрації.

– Чому ці сім’ї не отримують належної підтримки у себе в громаді?

Відповідь банальна: відсутність налагодженої системної роботи на місцях — раз;

відсутність фахових спе­ціалістів — два;

і відсутність бажання та відповідальності — три!

Істина одна: чим більша кількість ветеранів, тим більше працювати маємо усі ми

– Щоб кожен ветеран та його сім’я отримали належну підтримку, незалежно від того, проживають вони у Вінниці, Жмеринці чи в Ольгополі.

Що б ми не робили на рівні області, без належної роботи в громаді ми не зможемо охопити кожного ветерана.

Бо громада — це ті, хто найближче до нього та його сім’ї.

Тому я ініціював цю нараду на рівні голів громад, щоб ви особисто почули, що робиться в області у напрямку підтримки ветеранів та їхніх сімей, що зроблено чи не зроблено у громадах, що потрібно зробити.

Про ветеранські простори та їх вплив на процеси реінтеграції ветеранів у громадах поінформувала перша заступниця начальника Вінницької ОВА Наталя Заболотна.

Вона повідомила, що на Вінниччині вже багато років діють три ветеранських простори. Учасники зустрічі мали змогу почути про їхній практичний досвід і те, як вони взаємодіють з ветеранською спільнотою та їхніми сім’ями.

«Цієї ночі зустрічала потяг із пораненими.Там був і мій двоюрідний брат

Хочу поділитись, що мене приємно здивувало — як чітко працюють фахівці, зокрема цивільна та військова медицина, немов швейцарський годинник. Так само маємо працювати і ми», — наголосила перша заступниця голови Вінницької ОВА Наталя Заболотна.

На Вінниччині зараз працює 3 професійних ветеранських центри. А до кінця року їх має бути 50.

Ще до 1 жовтня 2023 року усі громади Вінниччини мали наявні програми привести у відповідність до вимог часу. Проте зробили це лише у 35-ти. Затвердили місцеві програми підтримки військових та їх родин, ще 18 — включили заходи, які відповідають обласній програмі, проте 10 громад так їх і не затвердили.

Найактивнішими виявилися Вінницька, Ладижинська, Тульчинська та Хмільницька громади.

Аналіз місцевих програм, спрямованих на підтримку ветеранів війни, членів їхніх сімей та членів сімей полеглих воїнів на Вінниччині, під час свого виступу зробила директорка департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА Світлана Ярмоленко.

Про те, як соціальна адаптація ветеранів та членів їхніх сімей проходить у області, стан впровадження послуги, перспективи та завдання розповіла директорка Вінницького обласного центру со­ціальних служб Олена Стоялова.

Про роботу Вінницького аналітично-просвітницького центру «Ветеранський простір» розповіла в.о. директора Марія Довжик поділилась досвідом роботи.

Анастасія Бунич детально познайомила із досвідом роботи Благодійної організації «Ветеран Хаб».

Про реалізацію ветеранської політики у системі охорони здоров’я учасників наради поінформувала заступниця директора — начальниця управління медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА Тетяна Бондаренко.

Заступниця керівника департаменту охорони здоров’я ОВА Тетяна Бондаренко повідомила, що в області 132 заклади охорони здоров’я надають реабілітаційні послуги. Базовий заклад — «Він­ницький обласний клінічний медичний реабіліта­ційний центр ветеранів війни та радіаційного захисту населення» («чорнобильська» лікарня — ред.). Також в області визначено 22 заклади, які надають допомогу діючим військовим.

Всі послуги для ветеранів мають бути безкоштовними

«Наша мета — проведення захисників від лікарняного ліжка до повноцінного життя. Важливо, щоб у громадах були центри реабілітації. Пакети послуг реабілітації оплачуються НСЗУ (Національна служба здоров’я — ред.), це досить великі кошти. В області 16 закладів мають пакет послуг на надання стаціонарної допомоги, амбулаторної допомоги — 18 закладів. Завдання — у кожній кластерній лікарні має бути відділення реабілітації», — розповіла Тетяна Бондаренко, заступниця директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА, і наголосила, що потрібно негайно створити бази даних сімей ветеранів, які потребують програми соціального відновлення із залученням коштів від Товариства Червоного Хреста. Вона повідомила і про перший в Україні онкологічний центр реабілітації для військових та облаштування «Палат героїв». Це для тих, кого не вдасться за станом здоров’я поставити на ноги.

А будуть і такі.

В кожному закладі охорони здоров’я медперсонал має пройти перепідготовку і стосовно психологічної реабілітації, щоб працювати з пацієнтами.

За наявними даними, 35 тисяч людей можуть потребувати психологічної допомоги на Вінниччині. Тому виступаючі наголосили, що у кластерних лікарнях потрібні центри психічного здоров’я.

І вони мають бути вже до кінця року у всіх закладах.

Про ветеранську політику у сфері освіти, культури та спорту поінформував директор департаменту гуманітарної по­літики Вінницької ОВА Володимир Буняк. Він наголосив, що важливо зараз ветеранів, які прийшли і ще прийдуть з фронту, залучати до виховного процесу. Що це дає ефект, навів приклад офіцерки Юлії Щербань, учасниці війни, яка демобілізувалась і зараз викладає військову справу здобувачам професійно-технічної освіти.

Зараз із кожної громади мобілізований до лав Сил оборони кожен п’ятий, максимум десятий. Це тисячі, на рівні України — мільйони. Вони, не шкодуючи сил, захищають нас. Закономірно, що ми маємо підготуватись так, щоб гідно зустрічати їх з фронту. Дбати про кожного. Врахувати потреби їхні та родин. І це наша дійсність на десятки років.

Тому і програми стосовно підтримки ветеранів мають бути всеохоплюючими. У найменшому селі і у найбільшому місті.

Стосовно послуг з працевлаштування ветеранів війни та осіб з інвалідністю внаслідок війни від Державної служби зайнятості розповіла директорка Вінницького обласного Центру зайнятості Галина Скоковська.

Вона наголосила, що є чимало грантів та допомоги з боку держави, коли підприємства, як приватні, так і державні, працевлаштовують інвалідів, ветеранів війни.

– За підсумками сьогоднішньої наради буде видано наказ про реалізацію ветеранської політики на Вінниччині у 2024 році.

Хочу, щоб кожен відповідально поставився до виконання поставлених завдань.

– Бо ми це робимо не «для «галочки»! А для наших ветеранів! Вони повинні відчувати нашу повагу та підтримку! — наголосив Сергій Борзов. І дав завдання за два тижні виправити в кожній громаді помилки, які були допущені.

Тетяна Редько