Журналісти з Вінниці заявили, що за ними стежила «наружка» правоохоронців

Одні назвали їх «вінницькими бігусами». Але на сторінці В. Дужака з’явився пост «про зброю з передової та «цікаві речовини».

Ось як прокометував «33-му» події Віталій Павловський:

– Підозріле авто помітив більше місяця тому. Воно їздило за нами постійно і щоразу змінювало номери.

Ми зняли про це відео та викликали поліцію. Але реакції не було. Коли поліцейський звернувся до водія, то ми побачили, що той йому щось показав. Далі від правоохоронця почули, що машина огляду не підлягає, бо було показано оперативний талон. Тобто людина в машині оперативник, який має дозвіл на стеження.

Ми з’ясували, що авто із номерами, які засвітились на відео, в базі не зареєстроване. Отже, номери фальшиві.

Слідкувати за нами розпочали, на мою думку, після того, як ми викрили кілька магазинів, де продавали цигарки без акцизів. Потім написали про нелегальний цех у Вінниці, в підвалі ресторану, де виготовляли «ліві» цигарки на мільйони гривень щомісяця. Про це ми написали матеріал «Це тема силовиків з Одеси».

Вже згодом ми опублікували розслідування щодо автозаправок, про які можна прочитати в матеріалі «Справа із заправками «Спектр-Ойл». Як їх кришують силовики та криміналітет.

Віталій Павловський

І приблизно з осені 2023 року за мною та Вадимом Павловим почали стежити. Ми почали помічати одні й ті самі авто на різних номерах, затемнене скло у мікроавтобусах біля місць зустрічі з колегами і друзями. З якою метою за нами стежили? Ми не знаємо.

Ми звернулись із заявою до СБУ. Вже маємо відповідь, що за нами ніякий службовий нагляд оперативниками не вівся. Мовляв, це була інша розробка.

– І ви в це вірите?

– Як вам сказати: ми звернулись із офіційним запитом до СБУ, поліції, чи давали дозвіл на це в матеріалах інших справ. Бо часом так «по-хитрому» це робиться.

Після поширення цієї інформації багато видань почали передруковувати ці звернення вінницьких журналістів, називати їх «вінницькими бігусами».

Із цього авто показали поліцейському оперативний талон для стеження?

Але несподівано на сторінці опозиціонера-громадського активіста Віталія Дужака з’явився ось такий гнівний пост:

– Шкандаль, за собаками Павлова слідкують. Хто і навіщо? Називають ці два аферисти себе журналістами. Але все місто знає їх як членів одного із злочинних угруповань. Вимагання, шантаж, політичні качання. І ось вже рік у місті ходять чутки, що пацани разом з колегами-«волонтерами» підозрюються силовиками у можливій контрабанді і торгівлі зброєю з передової. Розглядається версія, що під виглядом волонтерської допомоги або разом з нею на фронт возять різні «цікаві» речовини, а в зворотному напрямку везуть трофейну зброю на продаж. Казали навіть, що силовики мали дані про схрон цих «волонтерів», але стопорнув справу колишній керівник поліції, який, схоже на те, працював з цим угрупованням.

Тепер логічно зрозуміло, чому і для чого по цих «журнашлістах» проводяться слідчі дії та зовнішній збір інформації…

Новому керівнику поліції бажаємо успіхів у ліквідації цього спрута, який, вірогідно, кришує ряд високопоставлених силовиків.

Погодьтесь, інформація шокуюча. Там не лише гнівні характеристики, але й повідомлення про злочин.

Тому ми просили прокоментувати це Віталія Дужака. Він від коментаря відмовився. Мовляв, що написано, те і читайте. А його соратники підкреслили, що, мовляв, там нікого не називають. А «собаки Павлова» – це образний такий вислів… Ну що ж, вислів — то вислів. Але чи сприйняли його на свою адресу активісти-журналісти?

Віталій Павловський порадив автору посту (попросив передати дослівно) «пити регулярно пігулки. Може, попустить». І назвав це бредятиною. Підкреслив, що він нічого не хоче з’ясовувати із автором цього посту. А ось у військових до нього є чимало запитань. І попросив передати, що вони цього активіста чекають на фронті.

Як бачите, воєнний час загострює все. В тому числі і стосунки активістів та журналістів Відслідковуємо і далі цей конфлікт.

Соломія Мальва