Вінницька обласна рада залишається у п’ятірці лідерів рейтингу відкритості обласних рад. Дослідження проводилося за результатами 2023 року. Критеріями оцінювання стали 11 маркерних питань,серед яких — наявність анонсів про проведення сесій та пос­тійних комісій, публікація порядків денних, проєктів рішень, протоколів та відеозаписів засідань.

– Вінницька обласна рада — серед лідерів рейтингу прозорості місцевих рад! Це результат правильно визначених пріоритетів, якісної роботи апарату, повага до жителів області. За результатами 2023 року Вінницька обласна рада отримала максимально можливі 11 балів. До речі, поліпшила свій показник, порівняно з 2022 роком. Хоч тоді упорядники рейтингу теж відзначили Вінницьку обласну раду серед лідерів. Лідерську позицію в рейтингу відкритості посідає і Вінницька міська рада. Отже, і надалі — єдиною командою — ми робитимемо все для вінничан, і насамперед — все для Перемоги. Влада має бути відкритою, рішення мають прийматися прозоро. Для цього нас і обирали, — так прокоментував результати дослідження голова обласної ради Вячеслав Соколовий.

Упорядники рейтингу звертають увагу, що максимальний бал отримали лише п’ять облрад: Вінницька, Волинська, Одеська, Тернопільська та Рівненська.

Зокрема, як зазначають дослідники, міські та облради мають повноваження для вирішення значного переліку питань, що впливають на життя громадян. Тому відкритість їхньої роботи є першим кроком до налагодження діалогу на місцях.

В умовах повномасштабної війни довіра громадян до влади набуває особливого значення, а отже, і подальше підвищення рівня відкритості роботи є обов’язком влади, — зазначається у дослідженні.

Протягом 2023 року Вінницька обласна рада провела 12 пленарних засідань, депутати ухвалили 260 рішень.

Віктор МАРКОВИЧ