Була на суді доньки гауляйтера. Вона підозрюється у співпраці з терористами. Очолювала т.з. відділ освіти окупантів. Батько – адміністрацію.

Його навіть підривали партизани. Але вижив…

Цікаво було чути як жіночка пояснювала, що вона не освітянка, всього лиш гарна артистка…

І це було ключове слово!
Бо все що тут було далі – більше нагадувало шоу малої сцени – специфічного адвоката і підозрюваної, яка вже рік у СІЗО, бо була затримана у курортному місті Хмільник, куди переїхала після деокупаціі рідної громади на Херсонщині.

За версією обвинувачення – шукала з сином і чоловіком способу втекти за кордон.

Але підозрювана переконувала, що вона просто переїхала сюди, бо дуже любить Україну. І її право приїхати, куди хоче, не зареєструватись, змінити карточку і номер… За законами України.

І чим більше молода жінка переконувала, що вона без освіти, тренувала діток танцювати, тим більше виникало резонне запитання – то чому ж поперлась замінити в громаді керівника освіти під час окупації?

Не могла відмовитись? А попередній керівник міг? Не думала, що його чекало? Але не злякався!

Зі слів жінки – просто батько «ізверг», про методи якого вона розкаже пізніше, у всьому винен. Як розумієте, можна «гнати», бо він утік до ерефії…

А ось прокурор іншої думки – «лапочка, дочуречка, ти зможеш?

А дочурка – я не знаю чи зможу, але постараюсь… і вже на другий день «нарізала кожному завдання від окупантів і освітній процес рф… змушувала приймати участь у заходах, що восхваляють окупантів -«освободітелей».

Бачите тут ізверга?!

А як нас, журналістів і учасників процесу, змушував полюбити свою підопічну адвокат – це окрема тема! Зауважу – зрадники його профіль.

Я отримала «комплімент» «озабоченої», бо попросила звертатись до мене українською. А ще тому, що виявила неправду в його словах – казав, що адвокат 25 років. А за посвідченням – в два рази менше.

А може роздратувало запитання – чого захищає підозрюваних у зраді, коллабораціі, профіль такий вибрав? Кажуть, що Ківу захищав? Але «не така» – не тільки я. А всі підряд…

В справі було два відведення суддів і вже четвертий прокурор…

«Маячня, томи макулатури, не хочете слухати – закрийте вуха, п‘ятками наперед не ходять, у нас немає війни»… ось такі «аргументи», більше схожі на ярлики, звучали з уст захисника.

Одним словом всі не такі!

А ось підозрювана «бідова», бо розлучили з семирічною дитиною, сидить у боксі і тільки година прогулянки. І два рази хтось там «наїзджав». Гарно одягнена, зовсім не нагадує виснажену!
Але тут, бляха, потурання законів!
Потурання!

А в цей час нам повертають військовополонених як з Бухенвальда, пострижених налисо і зґвалтованих в тюрмах рашистів дівчат, хлопців, що їли мишей, щоб вижити. Які мились раз в півроку, в лахмітті ходили, «прогони» коридорами, «прийомки», де били арматурою, відбивали все нутро, клеймо- свастику, випалені на обличчях. Відрубані руки, ноги, кастровагі… І слова Тайри, про шість операцій після полону, бо все відбите… про моральну наругу вже мова не йде! А ці клітки і пози дельфінів підсудних там бачили? А тут – підсудна у залі поряд з адвокатом…

І ви хочете, щоб я їх полюбила?!!!

Адвокат озвучив вимогу – не оприлюднювати фото його і підозрюваної. Тому, чесно, не горю бажанням і не хочу нариватись… щоб не було ґвалтувань про тиск на суд! А він цього прагне!

І навіть прізвища, якщо чесно, тут не головне – скільки я вже їх перебачила – фальшиві очі, лукаві посмішки, вигадані історії про «важку долю» і чим більше коштів, зароблених на крові українській – тим горлопаніший адвокат!

А істина одна – або вони нас, або ми їх! Любові не буде! Що ще не зрозуміло?!
Скажіть, а ви можете полюбити таких?
На фото: ось такі чемні собачки супроводжують зрадників до суду. Прокурор зачитує підозру. Під час затримання.

Тетяна Квасюк