14 березня відбулося оголошення переможців “Премії Національної спілки архітекторів України 2023”. Серед лауреатов проєкт, який реалізували у Вінниці. Йдеться про перенесення табличок з іменами полеглих вінничан у Другій світовій війні на Меморіал Визволення.

Про це повідомляють у НСАУ.

“Частина великого процесу “Релокації пам’яті” 2023 Вінниця. А саме переміщення плит з іменами 6 500 вінничан котрі полягли в боях ІІ Світової Війни. Проект “Стовпи пам’яті” отримав відзнаку в номінації – кращі проекти ландшафтна архітектура пам’ятники огляд-конкурсу “Премія НСАУ” 2023. Складаю подяку усій великій команді дотичних з Вінницької міської ради за спільну велику роботу”, – написав головний архітектор Вінниці та один з авторів проєкту Євген Совінський.

Премія НСАУ проводиться щорічно з 2003 року. Конкурс спрямований на популяризацію архітектури, охоплює об’єкти та проєкти, виконані за останні три роки в Україні або виконані українськими архітекторами за кордоном. Журі обрало переможців серед 152 поданих робіт.

Вінничани здобули перемогу в номінації «Ландшафтна архітектура» за меморіал «Стовпи пам’яті». Дипломами нагородили Євгена Совінського та Марію Барсукову.

Нагадаємо, в жовтні 2022 року презентували проєкт з демонтажу Меморіалу Слави в центрі Вінниці та перенесення табличок з іменами загиблих солдатів на спеціальні гранітні стовпи змонтовані на Меморіалі Визволення. Реалізували весною 2023 року.