Колишній президент США Дональд Трамп розповів у суботу повністю вигадану історію про те, як він нібито перехитрив своїх опонентів-демократів, оприлюднивши “запис” телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським у 2019 році, яка стала ключовим фактором першого імпічменту Трампа.

CNN:

– Виступаючи на суботньому передвиборчому мітингу в Огайо, Трамп заявив, що дозволив демократам робити “все більш дикі і дикі” заяви про те, що він сказав Зеленському, “а потім ми опублікували запис”.

Трамп стверджував, що коли представник Демократичної партії Ненсі Пелосі з Каліфорнії, яка тоді була спікером Палати представників, “почула” цей запис, вона була розлючена тим, що її обдурили попередні “неправдиві” описи дзвінка її союзників; він стверджував, що Пелосі сказала це “своїм людям”: “У що, чорт забирай, ви мене втягнули? Ви чули цей дзвінок? Він не робив нічого з цього!”

Трамп стверджував, що Пелосі сказала: “Давайте просто зробимо вигляд, що він це зробив, і продовжимо рухатися вперед”.

У CNN перевірили факти: Історія Трампа – цілковита вигадка. Жодного запису його розмови із Зеленським ніколи не було оприлюднено; Пелосі не могла розсердитися на своїх союзників після прослуховування запису розмови, оскільки вона ніколи не чула запису цієї розмови. Насправді, через майже п’ять років після дзвінка в липні 2019 року не існувало жодного відомого запису розмови з американської сторони.