Йдеться про пам’ятник Чорнобильській трагедії, а також віднайдені поховання вояків Галицької та Української народної республіки армій.

Про це повідомляють у Департаменті архітектури та містобудування Вінницької міської ради.

У Вінниці побільшало пам’яток культурної спадщини, а саме історії та монументального мистецтва. Правовий статус щойно виявлених об’єктів культурної спадщини отримав Стрілецький цвинтар вояків Галицької Армії та Армії Української Народної Республіки 1919 – 1920 років, а також пам’ятник ліквідаторам та жертвам Чорнобильської катастрофи 1986 р.

“Департаментом архітектури та містобудування міської ради спільно з Музей Вінниці розроблено та затверджено у відповідному порядку відповідна облікова документація на зазначені об’єкти культурної спадщини. Пам’ятки поповнять вінницький культурний ландшафт та охоронятимуться Законом, не даючи шансу на забуття подій як із життя міста, так й України в цілому”, – йдеться у повідомленні.

Довідка:

Стрілецький цвинтар вояків Галицької Армії та Армії УНР – одне з найбільших захоронень на Поділлі періоду Перших визвольних змагань. Науковці припускають, що у 1919-1920 роках вічний спочинок тут знайшли щонайменше дві тисячі вояків, серед них – видатний український критик та публіцист, поручник Микола Євшан (Федюшко). Прах Героїв був виявлений під час археологічних робіт пошукового центру «Доля» та Центру історії Вінниці у 2020 році.

Пам’ятник ліквідаторам та жертвам Чорнобильської катастрофи встановили навпроти Центрального автовокзалу Вінниці у 1996 році. Він був одним із перших в Україні місць пам’яті на честь тих, хто врятував світ від атомного лиха у 1986 році. Авторами монумента стали скульптор Юрій Козерацький та архітектор Ігор Єзерський.