Член комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Володимир В’ятрович повідомив про отримання депутатами листа з погрозами від американської адвокатської контори Amsterdam & Partners LLP, яка представляє інтереси УПЦ МП і фінансується екснардепом і бізнесменом Вадимом Новінським.

В’ятрович у Facebook: “Щойно завершилося засідання комітету на якому розглядали безпрецедентну ситуацію – листа з погрозами на імʼя депутатів Верховної Ради України з приводу законопроєкту про  заборону Російської православної церкви від американської адвокатської контори, яка зазначає що представляє інтереси так званої Української православної церкви Московського патріархату”.

Він повідомив, що ця адвокатська контора фінансується колишнім нардепом Вадимом Новінським, у зв’язку з чим на комітеті ухвалили рішення звернутися до СБУ, “аби вони проінформували про ситуацію своїх американських колег”.

В’ятрович нагадав, що комітет вже ухвалив правки до другого читання до цього законопроєкту і прийняв звернеться до керівництва ВРУ включити його у порядок денний найближчого засідання.

“Для мене цей лист із погрозами… є свідченням того, що ми справді підготували якісний проєкт, який може спинити вплив російської церкви в Україні”, – зазначив він.

У жовтні 2023 року Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов’язані з Росією, яким можуть припинити діяльність УПЦ МП.

Лобіст РПЦ погрожує, що він доб’ється введення санкцій західними країнами проти тих депутатів, що проголосують за заборону РПЦ в Україні. Типу за переслідування віруючих. Що цікаво, сам цей лобіст Р. Амстердам – єврей.