Тому муніципалітет будує захисні споруди, аби від­відувачі садочків та шкіл почувалися захищеними під час повітряних тривог.

Одне з таких – протирадіаційне укриття, призначене для вчителів і учнів ліцею №23. Перевірив, як триває будівництво і як виконали комплексну термомодернізацію, сьогодні, 7 березня, Вінницький міський голова Сер­гій Моргунов.

Сховище мо­ноліт­ного типу поруч з лі­цеєм розраховане на майже 1000 осіб. 

«Відновлення очного навчання дуже важливе для всієї галузі освіти міста. Тому, аби учні могли повернутися до безпечного осередку, – розпочали будівництво протирадіаційного укриття поруч з ліцеєм №23, яке розраховане на майже 1 000 осіб. Маємо на меті, щоб з нового навчального року школярі повернулися до повноцінного офлайн-навчання», – заува­жив Сергій Моргунов.

Укриття зводять за всіма нормами, які передбачені для споруд цивільного захисту такого типу, і стануть надійним сховищем для школярів. Наразі будівельники вже виконали низку робіт: бетонну підготовку, опалубку фундаментальної плити, монтаж фундаментальних блоків. Наразі виконується штукатурення стін фундаменту та тривають роботи з гідроізоляції стін.

Протирадіаційне укриття розташоване на відстані кількох метрів від школи, отож діти та педагоги зможуть швидко туди дістатися.

Термомодернізація школи, збудо­ваної у 1974 році, орі­єн­то­вана на під­ви­щення енерго­ощад­ності. 

«Також в цьому ліцеї ми вже завершили роботи з комплексної термомодернізації, які розпочали ще до повномасштабного вторгнення. Приміщення школи №23 побудували ще в 1974 році, тому мали проблеми і з протіканням даху та тріщинами по стінах. Наразі замінили дах ліцею, який був у аварійному стані, встановили камери відеонагляду, утеплили фасад, а для економії коштів – встановили індивідуальний тепловий пункт. Зокрема й частково виконали внутрішні оздоблювальні роботи», – сказав Сергій Моргунов.

Загалом тут виконали влаштування мембранної покрівлі, замінили зовнішні інженерні мережі водопостачання й водовідведення, утеплення фундаментів та їх гідроізоляцію, замінили вікна, які не відповідають нормативному опору теплопередачі. А також замінили всі зовнішні двері на металопластикові.

«Проведення цих робіт мало на меті кардинально виправити ситуацію з цим навчальним закладом, оскільки за результатами перевірки було визначено, що тепловтрати цієї споруди були колосальними, – зазначає директор департаменту капітального будівництва Денис Мазуренко. – Також, окрім заходів з енергоефективності та термомодернізації, провели й ряд інших робіт, задля впровадження інклюзивності».

Як розповіла директорка ліцею Наталія Богар, приміщення школи побудували 50 років тому, й була проблема, що будівля дала великий осад і потрібно було укріпляти її фундамент.

«Підрядники ще у 2022 році розпочали ремонтні роботи, згодом їх призупинили через повномасштабне вторгнення, і вже з серпня 2023 року робити відновились задля того, аби все ж таки створити комфортні умови для дітей», – зауважила вона.

Також вона додала, що на сьогодні ми вже маємо утеплене приміщення, яке задля доступу всіх учасників освітнього процесу облаштоване чотирма пандусами.

Директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко висловила сподівання, що після закінчення будівництва протирадіаційного укриття, учні ліцею повернуться до «своєї школи», оскільки наразі вони навчаються у шести інших закладах освіти. Тому плануємо, що з нового навчального року ліцеїсти повернуться до комфортного, утепленого та безпечного освітнього середовища в очному форматі.