У Вінниці відбулась зустріч з питання реа­лі­зації проєктів для економічної стійкості громади.

Так, 12 березня до Вінниці з робочим візитом прибули представники таких міжнародних  організацій, як GIZ (німецький фонд міжнародного співробітництва) та ПРООН (агентство в структурі ООН), щоб зустрітися з кері­в­ництвом міста та області – міським головою Вінниці Сергієм Моргуновим та головою Вінницької обласної Ради Вячеславом Соколовим. Обговорювали можливості для впровадження проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення муніципалітетів».

Співпраця з міжна­род­ними організаціями – це можливість відновлювати та розвивати еконо­міч­ний потенціал громади.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов наголосив: щоб ефективно підтримувати українську армію та людей, необхідно розвивати економіку на всіх можливих рівнях. Це, за його словами, надважливо для стійкості всієї країни в умовах війни. В цьому контексті він згадав про будівництво інноваційно-технологічного центру «Кристал», який стане додатковим майданчиком для підсилення економічного потенціалу міста.

«Одним із майданчиків для розвитку малого та середнього бізнесу стає інноваційно-технологічний центр «Кристал». Етапи його зведення та терміни здачі в експлуатацію обговорили сьогодні із представниками GIZ та ПРООН. Ці міжнародні організації є одними з інвесторів проєкту, – говорить міський голова. – Завдяки їхній підтримці під час війни ми змогли продовжити реалізацію цього проєкту, який власними силами розпочинали ще у 2019 році. Перед виконавцями інноваційно-технологічного центру «Кристал» стоїть завдання до кінця цього року здати об’єкт в експлуатацію. Тоді він зможе стати своєрідним хабом для різних бізнесів, які прагнуть розвитку. Крім того, це дозволить створити нові робочі місця та залучити до діяльності, наприклад, ветеранів війни».

Інноваційно-техноло­гіч­ний центр «Кристал» об'єд­­нає бізнес-асоціа­ції, активних підпри­єм­ців, заклади вищої освіти та іноземних інвесторів, щоб розвинути еконо­міч­ний потенціал громади та посилити взаємодію з іншими регіонами Укра­їни. 

Як розповідав на зустрічі директор департаменту економіки та інвестицій Максим Мартьянов, цей проєкт Вінниця реалізовує з 2019 року, задовго до повномасштабного вторгнення росій­ського агресора в Україну.

«Інноваційно-технологічний парк «Кристал» – це проєкт зі створення першого в Україні муніципального інноваційно-технологічного парку. Відновлення робіт, пов’язаних з реконструкцією ІТП «Кристал», стало можливим завдяки перемозі ВМТГ у всеукраїнському конкурсі місцевих ініціатив, націлених на ремонт базової та допоміжної інфраструктури бізнесу, в рамках спільного проєкту німецької урядової компанії GIZ та ПРООН «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER), – зауважив Максим Мартьянов. – Плануємо залучати до співпраці в технологічний парк бізнес-об’єднання міста, активних підприємців, заклади вищої освіти та іноземних інвесторів, щоб розвинути економічний потенціал громади та посилити взаємодію з іншими регіонами України. Крім того, це буде сучасний майданчик для молоді – простір для реалізації їхніх найкреативніших ідей та впровадження нових технологічних рішень».

Мустафа Саіт-Аметова, керівник Програми регіонального розвитку ПРООН в Україні, додав, що наразі міська влада Вінниці спільно з міжнародними партнерами напрацьовують функціональну модель управління інноваційно-технологічним парком.

«Це також є пріоритетним напрямком для нас, для того щоб забезпечити його сталість, його дострокове бачення, результат і перспективи. Ми сподіваємося, що в подальшому цей проєкт стане не лише туризмом для залученості бізнесу, а також стане магнітом, в рамках якого будуть залучатися нові й нові бізнеси», – говорить Мустафа Саіт-Аметов.

Голова обласної Ради Вячеслав Соколовий розповів, що нині GIZ та ПРООН є одними з ключових міжнародних партнерів Вінниччини. Співпраця з ними – це про надійність й ефективність.

«Разом із вами, особливо в часи війни, нам вдалося реалізувати низку проєктів, які забезпечують сталість роботи бізнесу, внутрішньо переміщених осіб та жителів громад. А громадам це дозволило зберегти свої спроможності в реалізації основних завдань. GIZ – є одним з основних партнерів реалізації реформи децентралізації в Україні. А ця реформа зі свого боку дозволила Україні завдяки накопиченню ресурсу за великий період проявити свою стійкість і оперативність в частині захисту територій і забезпеченні Сил Оборони України», – наголосив Вячеслав Соколовий. 

Очільниця департаменту ПРООН Марія Гуцман наголосила на можливостях та спроможності Вінницької громади розвивати соціально-економічне життя, її готовність та системний підхід до співпраці. Вона також зазначила, що спільною метою двох міжнародних організації є вивчення можливостей для подальшого співробітництва, тож зараз їм необхідно більше дізнатися про потреби та пріоритети на місцях.

«Ми розуміємо наскільки важлива роль муніципалітетів та громад у відновленні України. Ми розуміємо, що війна продовжується. Але водночас потрібно відновлювати та відбудовувати Україну. Коли ми говоримо про пріоритети нашої команди – вони залишаються незмінними. Це, насамперед, продовжувати працювати з органами місцевого самоврядування, здійснювати їхні спроможності, щоб вони розвивалися економічно, щоб вони могли приймати велике інвестування, щоб вони знали, як це все робити в транспортному, інклюзивному та партисипативному підході, аби була залученість всіх. І це особливо важливо в контексті реформи децентралізації та вступу України до Європейського союзу», – зауважила очільниця департаменту ПРООН Марія Гуцман.

Завершуючи робочу зустріч, Вінницький міський голова Сергій Моргунов додав, що робота триватиме й надалі. Він також подякував партнерам за підтримку в реалізації потрібних громаді проєктів.

«Приємно було почути, що Вінниця дотримується тих стандартів, за якими працюють міжнародні партнери. Тож продовжуємо працювати», – додав Сергій Моргунов.

Сергій Годун