Про це розповіла нардеп від Вінниччини Лариса Білозір:

– Спільно з колегами за поданням громад (а у разі відсутності рішень громад, за поданням інституту національної памʼяті або комісії з держмови) проголосували за перейменування зросійщених назв 109 населених пунктів (104 села, селища та 5 міст). Всі вони містили символіку російської імперської політики або не відповідали стандартам державної мови!

Тепер у нас зʼявляться після проходження в залі ВР такі перейменовані села, як Майдан, Незламне, Новий Париж, Шампань, Порт-Аменталь, Подільське, Шептицький замість Первомайських, Першотравневих, Потьомкіних та Суворовських, Червоноградів.

Століттями імперія сусіда вела жорстоку політику зросійщення, прагнучи стерти з лиця землі українську ідентичність. Це торкнулося і назв наших сіл та міст, де штучно насаджувалися топоніми російської імперії.

Громади Вінницької області, на жаль, не скористалися можливістю протягом 6 місяців подати пропозиції щодо перейменування, тому назви сіл будуть приведені згідно з рекомендаціями Українського інституту національної пам’яті (УІНП) або Комісії з держмови, що не завжди може відповідати вподобанням жителів.

☝️Що стосується мого округу, нам вдалося провести громадські слухання, де була врахована думка та бажання мешканців. Напередодні в селі Суворовське та хуторі Пестеля Вінницької області провели обговорення щодо зміни їх назв. Результат голосування та воля спільноти виявилися майже одностайними: було прийнято рішення перейменувати хутір Пестеля на Кільтяву, а село Суворовське – на Подільське (рішення Інститут памʼяті було село Кільцівка та Війтівка). Тому рішення громади вирішили врахувати і перенести на наступне засідання, щоб громада змогла пройти всі відповідні процедури.

❗️Отже, на засіданні комітету було підтримано пропозиції громад, УІНП та Національної комісії зі стандартів державної мови (НКСДМ) та прийнято рішення про перейменування 5 міст та 104 сіл України.

Серед них:

▫️Вінницька область:
село Дзигівка – на Дзиґівка, селище Первомайське на Постолове, село Некрасове на Юзвин,
село Дорожне на Дорожнє,
село Ольгине на Ольжине

▫️Львівська область:
місто Червоноград – на Шептицький
▫️Київська область:
місто Бровари – на Броварі

▫️Одеська область:
село Роща – на Новий Париж,
місто Южне – на Порт-Аненталь, село Надеждівка – на Шампань,
село Первомайське – на Болгарка.

▫️Полтавська область:
село Першотравневе – на Майдан.

▫️Херсонська область:
село Потьомкине – на Незламне тощо.

🙏🏻 Це історична подія, яка свідчить про наше прагнення до деколонізації та утвердження української ідентичності.

Важливо зазначити, що це лише перший крок на шляху до остаточного визволення від імперського спадку.
Попереду ще багато роботи, але ми йдемо правильним шляхом! 🇺🇦🇺🇦🇺🇦

Дяка всім причетним, особливо моєму колезі, голові підкомітету з деколонізації Роман Лозинський, який очолив цей процес вичищення імперської політики росії з топоніміки України. Щаслива сьогодні стати частиною цього підкомітету, за це голосування вдячна моїм колегам по комітету з держвлади. Нарешті матиму замість дорадчого голосу, голос, який будуть враховувати при підрахунку!

Мій голос за подальші перейменування подалі від імперських та радянських назв! - запевнила нардепка