Кількість ухилянтів, які не хочуть служити в Збройних силах України, не більша, ніж в інших країнах. Однак потрібно терміново ухвалювати закон про мобілізацію, адже в соціумі вже є величезний психологічний розрив між тими, хто був на фронті, і людьми, які живуть у звичайний спосіб, і ця прірва поглиблюватиметься. Про це розповів майор запасу та учасник російсько-української війни Олексій Гетьман.

Гетьман повідомив, що в ЗСУ вже розпочалася повноцінна ротація, але серед яких підрозділів вона відбувається, є військовою таємницею, адже ворогу не варто знати переміщення українських військ. Але ротація відзначається і соціальними проблемами в суспільстві, зазначив він.

“Мої знайомі з фронту часто розповідають, що після року на війні вони перестали розуміти своїх друзів із цивільного життя. Між ними тепер просто своєрідна прірва і немає спільних тем для розмов, адже проблем одне одного вони не розуміють”, – розповів майор запасу.

Саме цей соціальний розкол після війни чи під час війни Україні доведеться долати, каже військовий. Тому, на думку Гетьмана, дуже важливо якнайшвидше ухвалити закон про мобілізацію, щоб український соціум не став дуже різним у своєму світосприйнятті, щоб усі пройшли через армію і через захист Батьківщини.

За його словами, українцям треба зрозуміти прості речі: якщо не хочеш служити в ЗСУ, то будеш служити в армії окупантів, якщо їм вдасться захопити Україну.

"Росіяни не питатимуть, хочеш ти служити чи не хочеш, адже завжди можна людину примусити. Окупанти не зупиняться тільки в Україні і змусять воювати далі за армію РФ", - запевняє Гетьман.