До Великої війни вся Вінниччина знала Володимира Грицика, як телеведучого найрейтинговіших політичних програм,  журналіста-інтервюєра, популяризатора українського кіно в області. Але 24-те лютого 2022-го змінило все в його житті… Тому нині Грицик – доброволець 120-ї Вінницької бригади ТрО, пройшов Бахмут  і виконує обов’язки інструктора  в муніципальних  рекрутингових центрах Вінниці. Я свідомо пішов добровольцем у 120-у бригаду в перші дні повномасштабного побратимами вторгнення… Це був мій вибір, як чоловіка і громадянина. Служба не буває легкою, але ми із пройшли всі випробування цих двох із хвостиком років, відчули на собі пекло Бахмуту, виконали всі накази і залишились живими.  Все це завдячуючи гарному колективу земляків, які на нулі розуміли  один одного із із півнатяку чи погляду. Ми бємось за Україну і наша країна жива… Це головне!

Ти сьогодні працюєш інструктором в 3-ї муніципальних рекрутаційних центрах Вінниці. Хто приходить на анкетування і відверту розмову… Як вдається переконувати людей доєднатись до бригади і Сил оборони загалом?

Приходять абсолютно різні люди. Це вінничани, переселенці, мешканці області, які без повісток і пресингу хочуть отримати консультацію про вакансії в ЗСУ і необхідний перелік документів для початку служби.  Переважно це мотивовані люди, які знають шукають своє місце в лавах ТрО і ЗСУ. Йдуть жінки, дівчата, які бачать себе в пік селі та відповідно готової працювати в рядах армії на платформі своєї цивільної професії чи здобути нову – наприклад  оператора  БПлА .

Після Бахмуту із тобі почувалось у відносно мирній Вінниці, де багато хто забув про війну?

Я вважаю, що це недолік перш за все агітаційної роботи, навіть виховання окремих громадян…   Бо якщо видумаєте, що пересидите війну і переживете прихід руського міра … То це навряд чи вийде! Бо якщо ти не йдеш на війну – війна прийде до тебе… Звісно, війна це стрес, страх і шок… Це ненормальний стан для людини. Захищай свою країну і свою родину – тоді будеш 100% патріотом, а не ждуном.

Чому в ЗСУ більше вінницьких журналістів ніж вінницьких депутатів?

Це їхній вибір… Звісно, багато хто із них волонтерить, допомагає, донатить на ЗСУ… До речі, я служу в одному підрозділі із депутатом обласної ради Сергієм Якубовським… Чесно, я б запитав усіх депутатів чому вони досі не з нами? Ми чекаємо їх у рідній 120-й  вінницькій бригаді ТрО…

Водночас в рекрутаційні центри Вінниці все більше приходить жінок? Які їхні мотиви?

Жінки презентують як на бойові та адміністративні посади… А нам потрібно в бригаду 6 психологів, медики, кухарі … плюс не останню роль грає фінансова частина мобілізації чи контракту – зарплата в 21, 51 чи 121 тисячу гривень багатьох мотивує йти в армію.

 

Що для вас  особисто буде успіхом проекту 3-х муніципальних рекрутаційних центрів у Вінниці?

По-перше, ми намагаємось зламати той старий стереотип, що запис в армію це лише повістка, ТЦК, бусики і заламування рук. Суто ментально людина має ще тут перестати боятись, а зробити вільно і обдумано своє приєднання до захисту України.

Ми добровольці і шукаємо добровольців… Тому ведемо із людьми максимально відкриту профорієнтаційну бесіду, анкетуємо, пояснюємо про обов’язкове навчання перед службою, виявляємо інтереси кандидатів та разом знаходимо найкращий варіант для проходження служби в ЗСУ.

Адреси рекрутаційних центрів у Вінниці:

Космонавтів 30
Брацлавська 7
Замостянська 85

Телефони:

+380979536032
+380982786670
+380674303831
+380679750480