Учасниками шпигунських груп були, зокрема, чинні народні депутати та представники сил оборони – заявив голова СБУ Василь Малюк.

– Відповідним маркером нашої роботи є результат за минулий рік – це виявлення 47 агентурних мереж. Йдеться про злочини проти нацбезпеки, вчинені на території України. Це різнокаліберні агентурні мережі: від тих, де діяли чинні народні депутати, до тих, де діяли окремі представники сил оборони, – наголосив він.

Серед прикладів, Малюк згадав про групу молодиків радикальної спрямованості, яка діяла в Київській області, і за завданням ФСБ планувала знищення ППО Patriot, проте їх затримали на етапі підготовки диверсії.

– Або ж інша група, яка діяла на території Одещини, збирала інформацію і передавала ворогу, організовувала ракетні обстріли. Її куратор – резидент так званий – перебував у Придністров’ї, – каже Малюк.

За його словами, СБУ вдалося під час відповідної контррозвідувальної гри витягти цього резидента на підконтрольну Україні територію і затримати – він уже дає викривальні покази, зокрема, щодо багатьох одеситів.

– Це, зокрема, агентурна мережа, де діяли окремі нардепи – і Дубінський, і Деркач, і курував її перший заступник голови російського ГРУ Алексєєв, який, до речі, родом із Вінниччини, але координує діяльність російських спецслужб на території України, – розповів очільник СБУ.

Він наголосив, що цей Алексєєв особисто видав резиденту $9,5 млн на псевдоветеранів, які ув’язнені в Україні, і той детально дав покази – хто й що робив