Після візиту німецького канцлера Олафа Шольца до Пекіна влада Китаю закликала Росію до утримання від застосування ядерної зброї в Україні у 2022 році.

Цю заяву зробив Рольф Мютценіх, лідер фракції Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) у Бундестазі, вказавши на важливість візиту канцлера Німеччини до Китаю.

Проте, німецьке видання Bild висловлює сумніви у такому висновку. Вони нагадують, що американські ЗМІ раніше повідомляли про побоювання відносно можливого ядерного удару Російської Федерації по Україні у 2022 році, при цьому Китай також був залучений до запобігання цієї загрози.

Офіс канцлера Німеччини цитує його слова після зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном у листопаді 2022 року, де Шольц просив використати вплив Китаю на Росію.

Військовий експерт Карло Масала зазначає, що в ході цієї ситуації було досягнуто певних політичних угод між країнами щодо відмови від застосування ядерної зброї загалом, включаючи і в Україні. Однак, він підкреслює, що не було жодних ознак неминучості ядерної війни, і твердження про те, що Олаф Шольц запобіг їй, є перебільшенням.