Секретар Радбезу РФ Микола Патрушев після того, як лідер Кремля Володимир Путін звинуватив у вчиненні стрілянини в “Крокус сіті холі” “тих, хто воює з Росією руками київського режиму”, заявив, що за терактом 22 березня стоїть Україна, а не ІДІЛ.

Таку інформацію поширюють пропагандисти “РИА Новости”, “Интерфакс”, “Новая газета Европа”

Вони наводять пряму мову Патрушева у відповідь на питання чи стоять за терактом Україна чи ІДІЛ: “Звичайно Україна”.

У той же час прессекретар лідера Кремля Дмитро Пєсков сказав, що говорити про це неможливо, поки триває слідство.

“Президент РФ Володимир Путін говорив, що, за наявними деякими даними, попередніми даними, ну, ви перечитайте ще раз слова президента. Що саме за зв’язок , природно, на цій стадії говорити неможливо (зв’язок з Україною – ред.). І коли слідство вважатиме це доцільним і можливим, природно, інформація буде надана”, – сказав він.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, у свою чергу, що Росії не потрібна запропонована допомога Інтерполу в розслідуванні теракту, оскільки “це явно буде проявом подвійних стандартів і, найімовірніше, буде спрямована на те, щоб просувати зручну для Заходу теорію про те, що це зробила “Ісламська держава”, а Україна ні до чого”.

“Нам така допомога навряд чи буде потрібна, впораємося самі”, – вважає Лавров.

Також директор ФСБ Бортніков бездоказово заявив, що теракт у “Крокусі” готували радикальні ісламісти, а сприяли їм начебто спецслужби України, хоча й уточнив, що замовники нападу поки не встановлені.

Він також почав переконувати у тому, що “терористи збиралися втекти в Україну, а російські спецслужби “зробили все, щоб цього не сталося”. “Те, що терористи збиралися туди, і на них там чекали – це факт”, – сказав Бортніков.