Командувач Сухопутних військ Збройних сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк заявив, що Росія може завдати поразки за допомогою самих українців через їхнє негативне ставлення до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Хоча ці підрозділи в біль­шос­ті укомплектовані вій­сь­ковослужбовцями, що втратили здоров’я на війні. Про це він написав у Facebook.

Мовляв, деякі громадяни України «втратили розуміння, що їхні дії та публічні вислови перетворились на потужну зброю в руках ворога. Який не полишав, не полишає і ніколи не полишить свого прагнення знищити Україну».

Командувач закликав при­гадати, «що у нас писали й поширювали в соцмережах два роки тому, і порівняймо з тим, що зараз. Від черг до ТЦК і мемів «як служити – то всі хворі, а як воювати – то всі здорові», ми дійшли до цькування військових з ТЦК та моральної підтримки ухиляння від захисту України».

Два роки тому, зазначив Павлюк, не маючи й десятої долі сьогоднішніх засобів ППО, озброєнь та досвіду повномасштабної війни, всі чудово розуміли, як важливо зірвати мобілізацію в Росії, «тішились кожному підпаленому там військкомату, раділи чергам їхніх ухилянтів, що панічно тікали до Грузії та Казахстану».

Із тодішньої єдності та згуртованості, наголосив командувач Сухопутних військ ЗСУ, простір новин та обговорень скотився «не без допомоги наших чудових блогерів та віль­них медіа», і в стрічках новин безліч репортажів про «нещасних потопельників у Тисі» чи загони «бойових гуцулів».

Водночас, за його словами, матеріали щодо роботи ТЦК, особливостей проходження військової служби, необхідності виконання військового обов'язку майже відсутні.