Зараз важко повірити в те, що колись село Поляниця, де знаходиться цей сучасний європейський комплекс, було одним з найзабутіших у регіоні. Ні доріг, ні інфраструктури. Туристи просто обминали це місце як нецікаве. Але знайшлась людина, яка одного разу зупинила свій погляд на цих горах. І звернула увагу на чудовий ландшафт і унікальний клімат — без сильних вітрів, з тривалою сніжною зимою і великою кількістю сонячних днів протягом року.

Поступово вимальовувалась картинка. Було збудовано 68 кілометрів гірськолижних трас: і для професіоналів, і для початківців. Поставили на трасах снігові гармати. Подбали про безпеку лижників та сноубордистів. Тут працюють відповідальна команда інструкторів, лижний патруль та рятувальна служба. І, в довершення, на Буковелі серйозно подумали про умови для відпочинку гостей. Врахували все – від глінтвейну і якісної їжі в ресторанах до комфортних номерів у добротних готелях.

І, звичайно, те, чого більше ніде в Карпатах немає – це зручні й надійні сучасні підйомники, як у швейцарських та австрійських Альпах чи на словацьких Татрах. А ще невимушена доброзичлива атмосфера, пункти прокату спорядження, школи для початківців. Навіть якщо ви ніколи не стояли на лижах, тут вас гарантовано навчать. Тому Буковель – один з небагатьох гірськолижних курортів, орієнтований на сімейний відпочинок.

Тут також можна покататись на санках, снігоходах чи квадроциклах. А для любителів ковзанярства працює оновлений льодовий каток. Є тут і банька на дровах, і сауни, і омолоджувальні буковельські чани. Бронювати місця на курорті треба завчасно, бо попит на такий відпочинок шалений.

Про літній Буковель теж уже знають туристи, бо він розвивається і як SPA курорт, на якому діє чимало центрів краси та здоров’я, де пропонуються масаж, гідрованни, корекція фігури та інші процедури. Один з найбільших центрів відпочинку та релаксу — VODA club. Тут є великий теплий басейн просто неба, джакузі, соляна печера, спортзал з панорамними вікнами. Гордість літнього сезону – велопарк. Це 6 кілометрів швидкісного спуску з доріжками та трамплінами. Пропонується також багато пізнавальних екскурсій, пейнтбол, екстрім-парк, скеледром і кінні прогулянки. Можна познайомитись зі середньовічними замками та храмами, а також піднятися на гори Говерла, Маковиця та Буковель.

А ще вам запропонують купання в мінеральних джерелах, яке приносить столітнє здоров’я. Для любителів порибалити на курорті передбачена можливість впіймати гірську форель і засмажити її на грилі. Для малечі влітку на Буковелі працює казкове місто розваг. Окремо хочеться сказати про карпатське «Озеро молодості». Це найбільше в Україні штучне озеро довжиною понад 750 метрів дійсно стало окрасою комплексу Буковель. Тут і пляж з шезлонгами, і гідроцикли, водні лижі та дайвінг, катамарани і дитячі басейни, а ще — ігрові зони із закладами харчування.

Влітку та взимку тут діє дитячий оздоровчий табір «Артек-Буковель». Сюди привозять на реабілітацію поранених атовців. На спортивній базі тренуються відомі українські спортсмени, зокрема боксери Олександр Усик та Дмитро Бірінчик.

Тепер про ту людину, яка свого часу розгледіла в Буковелі перспективу. Це почесний директор комплексу, народний депутат України Олександр Шевченко. Про цього керівника красномовно розповідають такі факти та цифри. Буковель – єдине в країні місто, збудоване з нуля в найскладніших гірських умовах. Вже зараз в курорт інвестовано майже 600 мільйонів доларів США. На курорті створено 5000 робочих місць із зарплатами від 10 до 30 тисяч гривень, а навколо Буковеля створено близько 20 тисяч робочих місць. Це, мабуть, єдине в Карпатах місце, куди прокладено якісні дороги. Тепер буковельська дорожня фірма ПБС стала одним з лідерів дорожнього будівництва в Україні. Олександр Шевченко і буковельські дорожники здійснили революцію в будівництві українських доріг, на які дають 10-літню гарантію. До речі, навколо Буковелю всі рубки лісу заборонені. Щороку тут висаджується більше тисячі дерев.

В тому, що Буковель розвиватиметься і далі, немає сумніву. Так вважають і канадські екологи та інженери, які розробили майстер-план розвитку курорту, а вони – лідери в своїй справі. Залишається лише забронювати місця, взяти з собою родину чи добрих друзів і поїхати на відпочинок у новітню столицю Карпат. А гарний настрій Буковель вам гарантує!

Людмила Лозовська